Nieuws/Binnenland

Hollandse Meesters weer op Hollandse bodem

KIEV - De vijf gestolen en in Oekraïne teruggevonden schilderijen van het Westfries Museum zijn vanmiddag weer op Hollands grondgebied.

De Hollandse Meesters worden met een speciaal transport vanuit een gebouw van de Oekraïense geheime dienst SBU overgebracht naar de Nederlandse ambassade in Kiev. Daar dragen de Oekraïense autoriteiten de zeventiende eeuwse topstukken morgen officieel over aan museumdirecteur Ad Geerdink.

Vanmorgen stonden Geerdink en restaurator Ronald de Jager bij de SBU weer oog in oog met de meesterwerken die in 2005 met negentien andere schilderijen uit het Westfries Museum werden weggeroofd en al die jaren spoorloos waren. “Ik had kippenvel”, aldus Geerdink. “De originelen weer terugzien, is wel wat anders dan de foto’s.” De Jager – die de doeken kent en al twintig jaar de vaste restaurator van het museum is - noemde het “een heftig moment.”

Schade

De geroofde kunst verkeert in uiteenlopende staat. ‘Vrouw Wereld’ en ‘Terugkeer van Jephta’ van Jacob Waben hebben alleen wat kleine schades. “Deze twee doeken hebben het avontuur wonderwel heel goed overleefd”, aldus de museumdirecteur.

Heel anders is dat met ‘Boerenbruiloft’ van Hendrick Boogaert, ‘Keukenstuk’ van Floris van Schooten en ‘Nieuwstraat in Hoorn’ van Izaak Ouwater. Geerdink: “De restauratie van deze schilderijen wordt een enorme klus. De werken zijn opgerold en opgevouwen geweest; hier en daar laat het onderdoek los van de beschilderingen en zitten hele stukken verf los. Een van de schilderijen rook zelfs vochtig. De drie schilderijen zijn klaarblijkelijk in een slecht klimaat bewaard geweest en overduidelijk helemaal verkeerd opgerold.”

Identificatie

Van de formele identificatie van de schilderijen door deskundige Ronald de Jager heeft de SBU een proces-verbaal opgemaakt. Ook de schades zijn vastgelegd in een pv.

De topstukken van het Westfries Museum komen niet meteen naar Nederland. Voor het transport moet nog veel geregeld worden. De verwachting is dat ze over een paar weken weer in de museumzalen in Hoorn hangen.