Nieuws/Buitenland
1275063527
Buitenland

Hij wilde niet naar ziekenhuis

’Boris Johnson was dichter bij dood dan bekend’

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson, besmet met het coronavirus, was op enig moment dicht bij de dood toen hij in het ziekenhuis lag. Dat melden Britse media.

Johnson heeft artsen en verpleegkundigen geprezen voor de „voorbeeldige” zorg die hij tijdens zijn coronavirusbehandeling kreeg, en zei: „Ik heb mijn leven aan hen te danken. Ik kan ze niet genoeg bedanken.”

Vrienden, ambtenaren en ministers hebben achter de schermen onthuld hoe de situatie van de premier daadwerkelijk was: bijzonder ernstig, zo beschrijft de Mail on Sunday.

Binnen overheidskringen waren de zorgen zo groot, dat ministers ’s nachts voor hem hebben gebeden. „Het was afschuwelijk om te zien hoe snel het ging”, aldus een ambtenaar.

In het ziekenhuis zou Johnson zich, op een van zijn slechtste momenten, gesterkt hebben gevoeld door een brief van zijn verloofde Carrie Symonds, met een echo van hun ongeboren kind erbij.

Artsen stonden al drie dagen klaar

De premier heeft nu zeven nachten in het St Thomas’ ziekenhuis in Londen geslapen nadat hij afgelopen zondag was opgenomen. Hij was tien dagen eerder positief getest.

Maar ziekenhuispersoneel kreeg al drie dagen voordat hij daadwerkelijk werd opgenomen, te horen dat de premier naar het ziekenhuis zou worden gebracht. Op 2 april stond een team van artsen en verpleegkundigen, volledig gekleed in beschermende kleding, op hem te wachten. Tevergeefs. De opname werd geannuleerd.

’Veel te laat’

Volgens insiders zou Johnson erg hebben tegengestribbeld. Hij wilde niet de indruk wekken een voorkeursbehandeling te krijgen en wilde alleen bij zeer ernstige klachten instemmen met ziekenhuisopname.

Ministers, vrienden en ambtenaren zeggen allemaal dat hij, terugkijkend, eerder naar het ziekenhuis had moeten gaan. „Het was duidelijk dat hij er de hele week al bar slecht aan toe was.”

Terwijl zijn woordvoerders het volk probeerden te sussen met de uitleg dat de ziekenhuisopname ’uit voorzorg’ was, verslechterde Johnson op maandag. Zijn vriendin kreeg rond 18.00 uur een telefoontje. Artsen vertelden Symonds dat zijn zuurstofbehandeling wellicht moest worden opgeschaald door Johnson aan een beademingsmachine te leggen. Dat zou zijn statistische overlevingskansen flink verkleinen.

Symonds schreef een liefdesbrief, en stopte er een foto van hun ongeboren kind bij. Ondertussen werd Johnson naar de ic gebracht. Achter de schermen was het complete chaos rond Downing Street. Minister Dominic Raab was voor de camera’s van de BBC duidelijk aangeslagen.

Anderen spreken nu over ’een nacht waarin je alleen nog kunt bidden’.

Ondertussen belde het Witte Huis nog. De VS wilde wel medicijnen sturen. Ook Chinese pharmabedrijven boden hulp aan. Zij werden alle vriendelijk bedankt. Gelukkig zou Johnson die nacht, van maandag op dinsdag, beter doorkomen dan verwacht, en ging het sindsdien, met kleine stapjes, de goede kant op.

Goed herstel

Johnsons kantoor Downing Street zei zaterdag dat de premier ’zeer goede vorderingen’ maakt bij zijn herstel en dat hij sinds hij van de intensive care is gehaald, games heeft gespeeld en naar films heeft gekeken vanuit zijn ziekenhuisbed.

Er is geen update over wanneer hij uit het ziekenhuis kan worden ontslagen.