Nieuws/Buitenland
1275127288
Buitenland

Vier vermisten, onder wie twee kinderen

Zeker tien doden in Italië na zware regenval en overstromingen

ANCONA - Door overstromingen na zware regenval in midden-Italië zijn volgens de reddingsdiensten zeker tien mensen om het leven gekomen. Meerdere mensen, onder wie twee kinderen, worden nog vermist. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Tientallen mensen zijn gered vanaf daken en uit bomen.

Bent u in Italië en heeft u last van deze overstromingen? Wij horen graag uw verhaal. U kunt ons bereiken via deze link.

De slachtoffers vielen in steden in de provincie Ancona in de centrale regio Marche (De Marken). De regionale president Francesco Acquaroli laat op Facebook weten dat hij „de ontwikkeling van de zeer ernstige meteorologische crisis die onze regio treft en de reddingsoperaties volgt. Dit zijn momenten van extreme bezorgdheid.” Donderdag waarschuwden de autoriteiten bewoners om hoger gelegen gebied op te zoeken vanwege plotselinge overstromingen.

De Italiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de regio De Marken. Premier Mario Draghi heeft aangekondigd later op de vrijdag het getroffen gebied te bezoeken.

Straten veranderd in kolkende rivieren

Op videobeelden van Italiaanse media is te zien hoe straten in steden zijn veranderd in kolkende rivieren. Huizen zijn ondergelopen en auto’s zijn meegesleurd met het water. Er zou op sommige plekken meer dan 400 millimeter regen in twee tot drie uur zijn gevallen, evenveel regen als er normaal gesproken in een half jaar valt. Ongeveer 180 brandweerlieden zijn ingezet bij tientallen reddingsoperaties, laten de autoriteiten weten.

Door het natuurgeweld viel de elektriciteit op veel plekken uit, net als telefoonnetwerken. Burgemeester Massimo Olivetti van Senigallia, een van de zwaar getroffen plekken, heeft besloten scholen, kinderdagverblijven, sportfaciliteiten en openbare instellingen te sluiten tot zaterdag.

’Voelde als een aardbeving’

De lokale burgemeester vertelde tegen lokale media dat het voelde als „een aardbeving.” Lokale autoriteiten hadden wel een waarschuwing voor buien gekregen, maar zulke enorme buiten en overstromingen hadden ze niet op gerekend.

Een moeder met een zesjarig kind wist wel haar auto te ontsnappen toen het wassende water met volle kracht eraan kwam, maar ze raakte wel haar kind kwijt in de chaos. De reddingswerkers zijn nog op zoek naar het kind, aldus de BBC.

Wegschade bij Casa Tartufo in Ancona

Wegschade bij Casa Tartufo in Ancona

.