Nieuws/Buitenland
1275306
Buitenland

Presidentskandidaat verlaat Ground Zero onverwachts

Clinton onwel tijdens herdenking

Hillary Clinton

Hillary Clinton

New York - Hillary Clinton is zondag onwel geworden tijdens de herdenking van de aanslagen van 11 september bij Ground Zero in New York, zo bevestigt haar campagneteam. Beveiligers hebben haar voor het eind van de ceremonie afgevoerd.

Hillary Clinton

Hillary Clinton

De 68-jarige Democratische presidentskandidaat raakte volgens haar campagneteam ’oververhit’ en is daarom naar het appartement van haar dochter uitgeweken. Daar liep ze na ongeveer een uur weer naar buiten. Ze zei zich prima te voelen. ,,Het is een prachtige dag in New York'', voegde ze eraan toe.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Clintons campagneteam zei in een verklaring dat ze ,,oververhit'' was geraakt. Een democratisch politicus die de herdenking ook bijwoonde zei dat het erg benauwd was.

Clinton kon volgens Amerikaanse media niet op eigen kracht naar haar busje lopen en moest door haar personeel worden ondersteund, terwijl ze vroegtijdig de 9/11-ceremonie moest verlaten, waar de terreuraanslagen van 15 jaar geleden op de Twin Towers werden herdacht.

Fox News citeert ooggetuigen, die spreken van ’een soort medische episode’. Ze zou ’knikkende knieën’ hebben gehad en zelfs zijn gestruikeld bij een stoeprand. Aanwezigen zagen iemand uit haar team lopen met één van haar schoenen. Hillary Clinton 9/11 NYC pic.twitter.com/q9YnsjTxss— Zdenek Gazda (@zgazda66) 11 september 2016

Gezondheidsproblemen

Er gaan al langer verhalen dat Clinton met gezondheidsproblemen zou kampen, wat door de Clinton-campagne overigens wordt ontkend.

Clinton had in 2012 een hersenschudding nadat ze was gevallen. Tijdens de controle werd ontdekt dat ze een bloedprop in haar hersenen had bij haar rechteroor. Daarom moet ze bloedverdunners slikken.

Tijdens een tv-uitzending vorige week ging het verhaal dat ze een oordopje zou dragen. Eerst werd gezegd dat dit was om hulp in te fluisteren. Later was het verhaal dat het om een gehoorapparaat ging.

Dit soort berichten zijn zeer nadelig voor Clinton. Haar tegenstrever Donald Trump hamert er al langer op dat ze niet geschikt zou zijn om de commander-in-chief van de VS te worden, mede omdat ze niet in goede gezondheid zou verkeren.