Nieuws/Binnenland
1275729
Binnenland

Verkrachter verdwenen

ASSEN - Verkrachter Herbert R. (63), die in 2007 is veroordeeld tot 11,5 jaar cel voor het verkrachten van een meisje in Exloo, is verdwenen. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszaak tegen de man in Assen.

De Duitser was overgeplaatst naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede, maar is daar na een paar dagen vertrokken, meldt RTV Drenthe.

R. trok op 4 oktober 2007 in Exloo het destijds 14-jarige meisje van haar fiets. Onder bedreiging van een mes dwong hij haar bij hem in de auto te stappen. Hij nam het kind mee naar Musselkanaal, waar hij haar verkrachtte. Het meisje stond doodsangsten uit, omdat haar vriendinnetje Suzanne een jaar eerder was verkracht en daarna vermoord.

Het gerechtshof veroordeelde R. in hoger beroep in juli 2009 tot twaalf jaar cel. R. had door zijn daden het leven van een onschuldig meisje volledig ontregeld en haar psychisch ernstig beschadigd, aldus het hof. Bij het bepalen van zijn straf hield het hof ook rekening met eerdere veroordelingen wegens verkrachting en doodslag in Duitsland.

Omdat het hof te lang deed over het doorsturen van het strafdossier naar de Hoge Raad, kreeg R. een half jaar strafvermindering.

De verkrachter werd vorig jaar, nadat hij tweederde van zijn straf had uitgezeten, overgeplaatst naar een kliniek voor behandeling en resocialisatie. Eind julie van dit jaar werd hij naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede overgeplaatst. Daar vertrok hij na vijf dagen.

Het OM wil dat de man weer terug de gevangenis ingaat. Hij staat gesignaleerd bij de politie en er loopt een arrestatiebevel tegen hem.

De begeleider van R. zei in de rechtszaal dat hij niet verwacht dat de man opnieuw in de fout gaat. Het gaat slecht met zijn gezondheid, waardoor hij weinig kan. Ook slikt hij libidoremmende medicijnen.

Over twee weken beslist de rechtbank of de Duitser weer de gevangenis in moet als hij wordt gevonden.