Nieuws/Buitenland
1275745861
Buitenland

Rechts boegbeeld Denemarken veroordeeld voor misbruik EU-geld

KOPENHAGEN - De Deense parlementariër en tweede man van de rechts-nationalistische Volkspartij, Morten Messerschmidt, is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf voor misbruik van EU-subsidies en het vervalsen van documenten. Hij was eerder lid van het Europees Parlement en trad in 2016 af als voorzitter van zijn Europese fractie nadat een oud-partijgenoot aangifte tegen hem had gedaan wegens fraude.

De eurosceptische Messerschmidt heeft volgens de rechter in 2015 vervalste verklaringen gedaan over een nooit gehouden EU-conferentie om ruim 13.000 euro te ontvangen. De politicus heeft de beschuldigingen weersproken, hij zei eerder dat het een om administratieve fout zou gaan. Zijn advocaat liet direct weten beroep aan te tekenen.

De zaak is mede belangrijk voor hem omdat hij wordt gezien als een baken van hoop voor zijn partij, die in crisis verkeert. De populistische Volkspartij kreeg in 2019 nog geen 9 procent van de stemmen, terwijl dat in 2014 meer dan 20 procent was. Evengoed lijkt het erop dat Messerschmidt het parlement gaat verlaten vanwege zijn veroordeling, afgaande op eerdere opmerkingen van zijn advocaat.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop