Nieuws/Buitenland
1275761
Buitenland

Groep moet nacht doorbrengen op 3.000 meter hoogte

Mensen vast in gondels boven Alpen

CHAMONIX - Nadat een kabelbaan donderdagmiddag vastliep bij de Mont Blanc, moeten 45 mensen bungelend op 3000 meter hoogte de nacht doorbrengen. Ze hebben dekens en eten gekregen om de uren door te komen.

UPDATE vrijdag 08.50: Alle passagiers zijn inmiddels bevrijd. Lees hier meer.

 

Donderdagmiddag rond 17.30 uur kwamen 110 mensen vast te zitten in de kabelbaan die tussen twee bergtoppen stil kwam te hangen. Met vier helikopters konden 65 mensen al worden gered. De rest van de passagiers kon niet voor het donker worden bevrijd. Vermoedelijk is de kabelbaan stil komen te liggen de door de harde wind. Enkele kabels zouden daardoor in de knoop zijn geraakt.

De burgemeester van Chamonix zei tegen Franse media dat er geen reden is tot paniek. „De reddingswerkers zijn alles in het werk aan het stellen om deze mensen weer veilig op de grond te krijgen.” De burgervader vond de gebeurtenissen zelfs een beetje spannend: „Omdat het in de bergen gebeurt, ziet het er wel spectaculair uit.”

De eigenaar van het kabelbedrijf liet eerder weten dat het wel even kon gaan duren voordat iedereen bevrijd zou zijn. „We hebben contact met de mensen die vastzitten, ze hebben water en we kunnen wel met hen communiceren. Maar hun geduld begint wel op te raken.”

Het gaat om een ritje van vijf kilometer tussen de Aiguille du Midi en de Helbronner. Het tochtje tussen de Alpenreuzen aan de Frans-Italiaanse grens duurt normaal gesproken 35 minuten.