Nieuws/Buitenland
1275797
Buitenland

Aangehouden trio wilde aanslag plegen

Agent neergestoken in Parijs

PARIJS - Bij de arrestatie van drie vrouwen is donderdagavond in Parijs een politieagent neergestoken. De drie arrestanten worden gelinkt aan de 'bomauto' die werd aangetroffen in de buurt van de Notre-Dame.

Tijdens de aanhouding in een pand in Boussy-Saint-Antoine, een kilometer of dertig ten zuidoosten van Parijs, stak een van de verdachten met een mes in op een agent. Ze raakte zelf gewond door een politiekogel. De gewonde agent en de vrouw zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet duidelijk hoe ze er precies aan toe zijn.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve worden de drie vrouwen verdacht van het voorbereiden van een aanslag. ,,Zij waren geradicaliseerd, fanatiek en naar alle waarschijnlijkheid bezig met het beramen van een gewelddaad op korte termijn.”

De antiterroristenbrigade trof zaterdagnacht op de Quai de Montebello een Peugeot 607 zonder nummerplaten aan met zeven gascilinders, waarvan zes vol, drie jerrycans diesel en documenten in het Arabisch. De vondst van de potentiële bom, een ontstekingsmechanisme ontbrak, werd omwille van het onderzoek pas woensdag bekendgemaakt.

Het voertuig bleek eigendom van een man die op een lijst met potentiële terreurverdachten stond. Hij meldde zich zondag zelf bij de politie en werd vrijgelaten na te hebben verklaard dat zijn negentienjarige dochter, die plannen had naar Syrië af te reizen om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat, er met zijn auto vandoor was gegaan. Het is nog niet bekend of zij een van de drie nieuwe arrestanten (19, 23 en 39 jaar oud) is.