Nieuws/Binnenland
1275833
Binnenland

Inkrimping veestapel dreigt

Den Haag - Na melkveehouders dreigt nu ook een inkrimping van de veestapel voor pluimveehouders en varkensboeren. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer, waarin hij ook zijn wet presenteert om het aantal koeien in te perken.

Na het loslaten van het melkquotum in april vorig jaar hebben boeren hun melkvee fors uitgebreid. Hierdoor schiet Nederland door het door Brussel opgelegde mestplafond.

Van Dam kondigde daarom al afgelopen voorjaar aan dat het aantal koeien met vier tot acht procent omlaag moet. Inmiddels schrijft hij, vanwege nieuwe mestcijfers, te streven naar maximaal acht procent. Het exacte percentage wordt pas volgend jaar vastgesteld.

Pluimveehouders en varkensboeren produceerden in 2015 ook te veel mest. Beide sectoren verwachten dit jaar een verbetering. Als dat niet het geval is dreigt Van Dam dezelfde maatregelen te nemen zoals bij melkveehouders. Komend voorjaar, als de nieuwe cijfers verschijnen, neemt de staatssecretaris daarover een besluit.

CDA-Kamerlid Geurts maakt zich grote zorgen voor de boeren: „Het kabinet laat zelfs de optie open om meer dan 8 procent in te krimpen.”