Nieuws/Binnenland
1275882
Binnenland

Stress nekt ouders van kind met diabetes

LEUSDEN - Ruim 60 procent van de werkende ouders van kinderen met ’jeugddiabetes’ kampt met burn-outklachten. Dat percentage is zes keer zo hoog als het gemiddelde burnoutcijfer in de bevolking (11 procent).

De stress die het combineren van een drukke baan met zorgtaken voor het kind oplevert, nekt veel ouders. Dat stellen Diabetesvereniging Nederland (DVN) en zorgverzekeraar Zilveren Kruis na onderzoek.

Er zijn in Nederland ruim 6500 kinderen en jongeren tot 18 jaar met ‘juveniele diabetes’, type 1. Ondanks de medisch sterk verbeterde diabeteszorg hebben zij nog altijd kans op het ontwikkelen van ernstige complicaties in hun latere (volwassen) leven, zoals nierschade en verlies van gezichtsvermogen. En dat vooruitzicht baart heel veel van deze ouders grote zorgen.

,,De zorg en verantwoordelijkheid voor een kind met diabetes is niet eenvoudig en vergt vooral veel van jonge gezinnen”, stelt DVN-directeur Olof King.

De spanningen concentreren zich voornamelijk in de schoolgaande jaren. Ouders die opnieuw van hun werk moeten verzuimen, noodgedwongen een vrije dag dienen op te nemen, omdat de diabetes-getrainde leidster van de buitenschoolse opvang ineens ziek is geworden. Of ouders, aan wie plotseling wordt gevraagd of ze wellicht meekunnen met het klassenuitstapje of het schoolreisje. Dit, omdat de juf een kind met diabetes ,,toch een beetje eng” vindt en de verantwoordelijkheid niet aandurft.

Corinde, moeder van een jongetje van vijf met diabetes: ,,Dan moet ik een geplande belangrijke bijeenkomst op het werk afzeggen. Of word ik weer eens uit een vergadering gebeld omdat de glucosewaarden van mijn zoontje niet willen zakken.” En, zo verzucht Corinde: ,,Mijn zoon heeft diabetes, maar ik? Ik ben zo vreselijk moe…”

Diabetes-drecteur King: ,,Wanneer je kind diabetes heeft, dan ben je daar echt 24 uur per dag mee bezig. Collega’s en werkgevers hebben vaak geen idee wat dit betekent. Wij horen van ouders dat hun werkgever zich dikwijls weinig flexibel opstelt”, zegt King. ,,Als iemands hoofd vol zorgen zit om zijn kind en diens ziekte, dan is er minder ruimte in dat hoofd voor werk. Als er geen flexibiliteit mogelijk is, lopen deze ouders op de werkvloer op hun tenen, wat het risico op verzuim groter maakt”.

Zilveren Kruis en Diabetes Vereniging Nederland willen werkgevers gaan informeren over de specifieke omstandigheden van werknemers met dergelijke ‘huiselijke’ problemen.