Nieuws
1275885
Nieuws

Teleurstelling over uitblijven nieuwe steunacties ECB

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

Beleggers reageerden teleurgesteld nadat ECB-president Mario Draghi bij de toelichting liet weten dat er tijdens de vergadering niet gesproken is over een verlenging van het bestaande  opkoopprogramma.

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

De ECB verwacht dat de inflatie in de komende maanden laag zal blijven, maar verwacht in 2017 een oplopende rente.

De ECB voorziet verder dat de economie van de eurolanden de komende tijd in hetzelfde lage tempo vooruitgaan. De groei komt dit jaar naar verwachting uit op 1,7 procent, om de komende twee jaar terug te zakken naar 1,6 procent.

De inflatie blijft daarbij bijzonder laag. Dit jaar nemen de prijzen in de eurozone naar schatting met 0,2 procent toe, waarna de geldontwaarding oploopt naar 1,2 procent in 2017 en 1,6 procent het jaar daarna.

De ECB werd daarbij iets somberder over de groei in de komende twee jaar, terwijl de prognoses voor de inflatie grotendeels ongewijzigd bleven. De ramingen wijzen er volgens Draghi op dat er "momenteel" geen noodzaak is voor de centrale bank om nieuwe maatregelen te nemen. Hij benadrukte echter dat de situatie scherp wordt gevolgd en dat de ECB klaarstaat om verder in te grijpen als dat noodzakelijk wordt geacht.

In een ultieme poging de economische groei in de eurozone aan te jagen, is de ECB dit jaar begonnen met het maandelijks opkopen van €80 miljard aan obligaties. Dit opkoopprogramma loopt minimaal tot maart 2017. De ECB liet vandaag weten het programma langer te laten lopen als dat nodig zou zijn.  

Het op grote schaal inslaan van schuldpapier heeft tot op heden echter nauwelijks geleid tot een hogere inflatie. De geldontwaarding in de eurozone bleef vorige maand steken op 0,2%. De ECB streeft naar een inflatie van ongeveer 2%.

Rente

Zoals verwacht liet de ECB de rente vandaag ongewijzigd. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone blijft staan op het historisch lage niveau van 0%. De centrale bank houdt ook de rente waartegen banken deposito's kunnen stallen in Frankfurt op -0,4%.

Het besluit over het opkoopprogramma stelde ook econoom Nick Kounis (ABN Amro) teleur. Hij rekende erop dat de ECB de termijn van het programma zou verlengen tot minstens september 2017. Dat besluit zal de ECB nog voor het einde van het jaar alsnog nemen, voorspelde hij. Kounis waarschuwde dat de ECB zijn eigen geloofwaardigheid in de strijd tegen de lage inflatie schaadt als er te lang wordt gewacht met nieuwe maatregelen.

Liveblog

De toelichting op het rentebesluit is vanaf 14.30 uur hieronder te volgen.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");