Nieuws/Binnenland
1275910
Binnenland

‘Kamervoorzitter moet Kuzu een standje geven’

Den Haag - Kamervoorzitter Khadija Arib moet Kamerlid Kuzu aanspreken op zijn wangedrag. Daartoe roept het CIDI op, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. De organisatie zegt ’met verbijstering’ kennis te hebben genomen van Kuzu’s weigering de Israëlische premier Netanyahu een hand te geven.

„Een Kamerlid heeft meer dan voldoende mogelijkheden en middelen ter beschikking om zijn of haar mening te ventileren”, schrijft CIDI-directeur Hanna Luden in een brief aan Arib. „Kuzu had er voor kunnen kiezen om geen acte de présence te geven, maar zocht bewust de confrontatie en heeft willens en wetens de premier van de bevriende staat Israël in het openbaar geschoffeerd.”

Netanyahu bracht dinsdag en woensdag een bezoek aan Den Haag. Behalve bij de koning en premier Rutte ging de Israëlische premier ook op bezoek bij de buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer. Bij de begroeting weigerde Kuzu Netanyahu opzichtig een handdruk vanwege de oorlog van 2014 in Gaza. Kuzu droeg ook een button met de Palestijnse vlag.

Kuzu plaatste het filmpje met de geweigerde handdruk trots op zijn Facebook-pagina. Zijn achterban vond het prachtig.