Nieuws/Binnenland
1275921
Binnenland

Hoofd evangelische zorginstelling Jedidja behandelde kwetsbare vrouwen

Evangelische ’therapeut’ (75) terecht voor misbruik

Dordrecht - UPDATE 16.10 uur - Drie van de vijf vrouwen die zeggen seksueel misbruikt te zijn door het hoofd van de evangelische zorginstelling Jedidja in Meerkerk, hebben tegen hem een schadevergoeding geëist. De 75-jarige Aaldert van E. staat woensdag na een jaar voorarrest terecht in de rechtbank in Dordrecht. Zijn dochter staat aan de kant van de vrouwen en noemt haar vader een ’geslepen’ manipulator. Volg de zaak live vanuit de rechtbank.

Aaldert van E. (75), die leefgemeenschap Jedidja oprichtte en er cliënten begeleidde, werd in 2015 aangehouden nadat meerdere vrouwen uit de gemeenschap aangifte tegen hem deden. Hij zou, als ’therapeut’ van Jedidja, gezegd hebben dat seksuele handelingen ’genezend’ zouden werken.

De dochter van Van E. maakt zich ernstige zorgen om haar vader, die ze vergeleek met een dealer die mensen aan drugs helpt: „Je geslepen manipulatie zorgde ervoor dat ze erom gingen vragen.” In haar verklaring schrijft ze dat veel vrouwen emotionele schade hebben opgelopen door zijn handelen. Zijn dochter vindt dat Van E. zich moet laten behandelen.

Eén op één contact met de vrouwen had hij nooit - dat deed zijn vrouw, aldus Van E. tijdens de zaak. Over zijn werk bij een andere instelling, christelijk therapeutisch centrum De Neshoeve, vertelt hij dat veel vrouwen een ’emotionele tekort’ hadden. Sommigen van hen hadden behoefte aan een knuffel en dat mocht. „Maar alleen vrouwen met vrouwen of mannen met mannen”, verklaart hij. Volgens de zeventiger was seks zowel voor de ’gasten’ als het personeel verboden. Voormalige gasten beamen die regels, maar stellen dat Van E. ze aan zijn laars lapte.

Een slachtoffer verklaart Van E. al vanaf 1996 te kennen, hij was toen directeur van De Neshoeve. Ze kon niet praten, contact leggen met mensen of aangeraakt worden. Van E. had haar onder behandeling en de twee kregen een opmerkelijke band, onder meer omdat de vrouw verliefd werd op Van E.. Ze verklaart talloze keren seks te hebben gehad met hem, soms met een andere medewerkster in de ruimte. Niets van waar, aldus de 75-jarige verdachte. „Dat kán niet eens”, herhaalt hij, verwijzend naar zijn erectieproblemen. Ook zouden de twee seks hebben gehad in een auto, buiten het zicht van andere medewerkers. Volgens Van E. waren ze daar voor iets heel anders: ’schreeuwtherapie’, die te gehorig zou zijn voor het therapeutisch centrum.

’Op en top vrouw’

Van E. zou de vrouwen hebben wijsgemaakt dat ze pas ’op en top vrouw’ zouden zijn als ze gemeenschap met hem hadden. Eén van de vrouwen zou hij misbruikt hebben tijdens een therapie-sessie en bijbelstudie. Volgens het OM maakte Van E. misbruik van het overwicht dat hij als voorganger had op de vrouwen. ’Aaldert van E. maakte zich schuldig aan verkrachtingen en aanrandingen van vrouwen die aan zijn zorg waren toevertrouwd.’

Tijdens de zitting is één slachtoffer aanwezig die zelf een verklaring wil afleggen. Andere vrouwen stuurden schriftelijk een verklaring.

Van E. zit al jaren in de hulpverlening. In januari 1992 begon hij het Ridderkerkse christelijk therapeutisch centrum De Neshoeve. In de hoeve verbleven mensen die vakantie vierden, wilden wandelen en vissen, maar ook mensen die echt problemen hadden. Degenen met problemen kregen extra aandacht, zegt Aaldert van E. Vóór de Neshoeve vingen Van E. en zijn echtgenote mensen in huis op. „Wij waren de vader en moeder, zeg maar”, aldus Van E..

Ontslagen

In 2006 stond Van E. terecht voor het misbruik van zes vrouwen. Toen werkte hij als directeur van De Neshoeve. Hij kwam vrij, maar werd in 2013 ontslagen vanwege ontoelaatbaar gedrag.

Volg de zaak live vanuit de rechtszaal via de twitterfeed van onze verslaggever Saskia Belleman