Nieuws/Binnenland
1275928
Binnenland

Kabinet gefrustreerd over asielaanpak Europa

Den Haag - Het kabinet is gefrustreerd over de asielaanpak in Europa. Terwijl er wekelijks nog steeds duizenden asielzoekers het continent binnenkomen, lijkt de urgentie helemaal weg om er iets aan te doen.

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zegt dat het op „onbegrip” bij hem stuit. Nu Nederland niet meer EU-voorzitter is, wordt er vrijwel niet meer vergaderd over de asielproblematiek. Dat terwijl Dijkhoff bijvoorbeeld dolgraag ook een deal wil sluiten met Afrikaanse landen over hoe de stroom van bootvluchtelingen vanuit dat continent gestopt kan worden. „Je merkt dat bij sommigen het gevoel van urgentie weg is. Dat is gewoon niet slim.”

Huidig EU-voorzitter Slowakije plant echter haast geen vergadering om er over te praten. De eerste bijeenkomst over het onderwerp is pas in oktober terwijl er in augustus en september al data waren vrijgehouden door de verantwoordelijke bewindspersonen. „We hadden denk ik genoeg stof gehad om over te praten. Ik had het ook graag gedaan, maar ga er niet over. Dat is de handicap van niet meer de voorzitter zijn.”

In debat met de Kamer zei Dijkhoff vandaag dat hij ziet dat het aantal Albanese asielzoekers in de zomer weer is gaan stijgen. Dit terwijl zij kansloos zijn in de procedure na een aanvraag. De staatssecretaris wil hier meer aandacht aan besteden. „Ik ben er eigenlijk ook wel klaar mee.” Zoals zijn eigen VVD had gevraagd, sprak Dijkhoff na afloop van het debat met de Albanese televisie. Hij benadrukte tegenover de kijkers dat het geen zin heeft om naar Nederland te komen.

Afgewezen Albanese asielzoekers krijgen momenteel 200 euro mee en een vliegticket als ze vertrekken. Dijkhoff bekijkt of hij dit kan afschaffen. De VVD spreekt namelijk de angst uit dat het geldbedrag aanzuigend werkt en wil er vanaf. De staatssecretaris zegt dat ook te willen, maar onderzoekt nog of het niet averechts zal werken en dat Albanezen daardoor niet meer terug kunnen of willen.

Het kabinet zegt toe dat het prioriteit wil geven aan het huisvesten van minderjarige asielzoekers. Andere landen willen die vaak niet uit de vluchtelingenkampen halen omdat de problemen met voogdij dan complex zijn. Dijkhoff wil kijken of hij juist prioriteit kan geven aan deze groep. Linkse partijen dwongen dat, met steun van de PvdA, af.