Nieuws/Buitenland
1275940
Buitenland

Russische rivier kleurt plots rood

Norilsk - Inwoners van het Russische plaatsje Norilsk, in het hoge noorden van Siberië, staan voor een raadsel nu er plots knalrood water door de rivier Daldykan stroomt. De autoriteiten in de regio Norilsk denken aan chemische vervuiling. Ze hebben experts de opdracht gegeven het fenomeen te ontsluieren.

Op sociale media getuigen foto’s van de ’bloedrivier’ en wordt er druk gespeculeerd over de mogelijke oorzaak. Veel vingers wijzen naar een nabijgelegen metaalfabriek, die chemicaliën in het water gedumpt zou hebben.

Het Russische ministerie van Milieu verklaarde donderdag dat de bizarre verandering inderdaad te maken kan hebben met een breuk in een pijpleiding van de metaalfabriek Norilsk Nikkel, ’s werelds grootste nikkelproducent. Milieugroepen die volgens The Times vooral zijn begaan met het lot van de vis in de rivier, wijzen eveneens met de beschuldigende vinger naar het metaalbedrijf in Norilsk.

De fabriek, eigendom is van van Norilsk Nickel, ontkent echter verantwoordlijk te zijn voor de plotselinge rode verkleuring van de rivier. Wel houdt de fabriek het milieu in de omgeving in de gaten en is de productie verminderd, zo meldt het Russische persbureau RIA Novosti. Norilsk staat bekend om de hoge mate van milieuvervuiling.

De rivier wordt niet gebruikt voor drinkwaterwinning en er is volgens de lokale autoriteiten geen direct gevaar voor de gezondheid. Volgens lokale media is het niet de eerste keer dat de rivier rood kleurde.