Nieuws/Buitenland
1275951
Buitenland

Nederlandse zuurgooier riskeert maximale straf

Twintig jaar geëist voor zuuraanval Delhaize

BRUSSEL - De Nederlander die vorig jaar zuur gooide in het gezicht van een schoonmaakster in een Antwerpse supermarkt moet twintig jaar de cel in als het aan het Belgische Openbaar Ministerie ligt. Jelle F. goot in februari 2015 in een Delhaize-supermarkt in Antwerpen gootsteenontstopper op het gezicht van de 53-jarige Marina Tijssen. Zij raakte ernstig gewond.

De aanklager zei donderdag tijdens de behandeling van de zaak in Brussel dat F. een ,,zeer gevaarlijk persoon’’ is en het risico op herhaling „uitzonderlijk groot”. „God weet wat hij nog had gedaan als hij niet opgepakt was.” De Nederlander wist volgens het OM wat de gevolgen van zijn actie zouden zijn. Daarom werd de maximale celstraf geëist, naast een soort tbs.

F. wilde ,,wraak nemen op de maatschappij” en had de supermarktketen in de periode daarvoor afgeperst door te dreigen met zuuraanvallen. Hij legde vorig jaar een bekentenis af.

De raadsman van de schoonmaakster eiste een voorlopige schadevergoeding van ongeveer half miljoen euro. De advocaat vroeg namens Delhaize een schadevergoeding van 2 miljoen euro. „De keten heeft door de feiten een aanzienlijk omzetverlies geleden en heeft zware investeringen moeten doen in beveiliging.”