Nieuws/Binnenland
1275955
Binnenland

Oppositie: snel 750 vluchtelingetjes ophalen

DEN HAAG - Er moeten met spoed 750 alleenstaande vluchtelingenkinderen naar Nederland worden gehaald. Dat vinden D66, SP, CU en GroenLinks. Verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff kon daar donderdag tijdens een debat nog niets over zeggen, maar gaat wel overleggen met buitenlandse collega's.

Duizenden kinderen bivakkeren zonder ouders aan onder andere de Grieks-Macedonische grens. Volgens genoemde partijen bevinden ze zich in beroerde omstandigheden en lopen ze kans op uitbuiting en misbruik. Ook ontberen ze onderwijs, waardoor ze nog een kans op een goede toekomst verspelen.

De kinderen zouden nog dit jaar binnen onze grenzen moeten zijn ondergebracht.

Dijkhoff zei in hetzelfde debat ,,eigenlijk wel klaar'' te zijn met de Albanezen die in ons land om asiel vragen terwijl ze daar totaal geen kans op hebben omdat hun verzoek puur om economische redenen is. Ze worden weggestuurd met een vliegticket en 200 euro, maar met name de VVD vindt dat al te veel. Dijkhoff gaat kijken of de bijdrage van 200 euro ,,weg, minder of slimmer'' kan.

Hij wil ook wel bezien hoe nadrukkelijker naar voren kan worden gebracht dat asielaanvragen door Albanezen zinloos zijn. ,,Het loont niet'', zei hij wijzend op onder meer de maatregel dat je twee jaar de Europese Unie niet meer in mag als je bewust een zinloos asielverzoek hebt gedaan.