Nieuws/Binnenland
1275992
Binnenland

Inval bij moskeeën om witwasonderzoek

Veel politie bij de inval in Utrecht

Veel politie bij de inval in Utrecht

UTRECHT - De FIOD heeft donderdag op 12 locaties invallen gedaan in een onderzoek naar een organisatie die vermoedelijk via educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties tonnen euro’s witwast. Er is onder meer onderzoek gedaan bij de alFitrah-moskee in de wijk Overvecht in Utrecht en de salafistische Assunnah moskee in Tilburg.

Veel politie bij de inval in Utrecht

Veel politie bij de inval in Utrecht

De organisatie ontvangt volgens het OM tonnen euro’s via grote contante stortingen in eigen land, maar ook via moneytransfers en overboekingen vanuit het buitenland. Een deel van de gelden gaat vervolgens ook weer naar het buitenland.

Hoofdverdachten zijn een vader en zijn twee zoons, die diverse bestuursfuncties bij de meer dan tien stichtingen vervullen. Drie stichtingen zijn als verdacht aangemerkt. Het gaat om een stichting die zich bezig houdt met steun aan vluchtelingen, daklozen, gewonden en zieken in en buiten Nederland en twee stichtingen die zich bezig houden met educatie. Een bestuurder van een van deze stichtingen is eveneens als verdachte aangemerkt.

Tonnen uit Midden-Oosten

Het onderzoek is gestart nadat er ongebruikelijke transacties werden opgemerkt door de Financial Intelligence Unit (FIU). Een van de verdachte stichtingen heeft een overboeking van tonnen euro’s ontvangen van een liefdadigheidsorganisatie uit het Midden-Oosten, die hoort bij een liefdadigheidsorganisatie die door de Amerikanen op de sanctielijst is geplaatst.

Delen van het geld werd contant opgenomen. Een ander deel is doorgesluisd naar andere stichtingen, personen en organisaties.

Ook werd er geld uit Saoedi-Arabië ontvangen en ging er geld naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne.

Het OM onderzoekt of er bij de geldstromen sprake is van witwassen. Ook wordt bekeken waar het geld precies naartoe gaat.

Naast de moskeeën doorzocht de FIOD samen met de politie vier woningen in Brabant, twee woningen in de provincie Utrecht en panden die gelinkt zijn aan de verdachten in Den Haag en Nieuwegein. Er is beslag gelegd op administratie en digitale bestandem.

Moskee

In Tilburg werd de salafistische As-Sunnah moskee in Tilburg-Noord binnengevallen, blijkt uit beelden die donderdag zijn gepost op Facebook. De maker beklaagt zich erover dat de politie ,,bij bestuursleden thuis is binnengevallen''. ,,Die mensen zijn geen criminelen'', zegt hij in het commentaar bij het filmpje.

Op straat rond de moskee in Utrecht was vanochtend veel politie aanwezig. Volgens Jan Karel Molenaar (66), die al tientallen jaren in de buurt woont, zijn er rond het voormalige ROC-pand de laatste meer mannen met baarden en gewaden. Voor overlast zorgen ze echter niet.

Volgens een moskeeganger die niet met zijn naam in de krant wil, heeft de stichting diepe schulden. „De laatste tijd werd steeds vaker om donaties gevraagd. Er kan zelfs geen vaste imam worden aangesteld omdat er te weinig geld is.” Volgens hem zal de FIOD in het pand niets vinden, want er is geen administratie aanwezig. „Binnen zijn alleen maar taptijtjes om op de bidden.” Geruchten dat er Syriëgangers in het pand zouden zitten ontkent hij.

In december sprak de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zijn zorgen uit over het gebrek aan openheid van de stichting en over de vermeende beïnvloeding van levens- en denkwijzen van bezoekers van de moskee en stichting, onder wie kinderen. Volgens NRC zou de moskee kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij. Ook kwam de moskee in het nieuws over vermeende banden met een extremistische organisatie in Koeweit.