Nieuws/Binnenland
1276001
Binnenland

Blauwe energie en groen staal

De Nationale Iconen finalisten bij het ministerie van Economische Zaken.

De Nationale Iconen finalisten bij het ministerie van Economische Zaken.

Den Haag - ’Blauwe’ energie, ’groen’ staal en een innovatief antikankermedicijn; het zijn drie van de tien baanbrekende technologieën die gisteren door minister Kamp (Economische Zaken) zijn voorgedragen als Nationaal Icoon.

De Nationale Iconen finalisten bij het ministerie van Economische Zaken.

De Nationale Iconen finalisten bij het ministerie van Economische Zaken.

Uit deze tien worden in oktober drie iconen gekozen die drie jaar lang een eigen ambassadeur op ministerieel niveau krijgen. Dit kan helpen bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland.

Bij ’Blue Energy’, afkomstig van een bedrijf uit Sneek, wordt energie gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. Deze stroom wordt omgezet in stroom en aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit wordt al toegepast op de Afsluitdijk.

Dr. Marco Timmers is voorgedragen als icoon met ’Synthon’. Dit is een veelbelovend nieuwe generatie kankermedicijn dat alleen actief wordt als het opgenomen wordt in een tumorcel. De patiënt heeft hierdoor minder bijwerkingen en er treedt weinig schade aan gezonde cellen op.

Voor Tata Steel is Koen Meijer met ’groen’ staal (HIsarna) voorgedragen. Een nieuw proces om staal te produceren is mogelijk gemaakt en vervangt de traditionele keten van kooksfabriek, pelletfabriek, sinterfabriek en hoogoven. Ruwijzer wordt gemaakt met 20% minder CO2 uitstoot. In combinatie met CO2 opslag, is zelfs 80% reductie mogelijk.

Bijzonder is geslachtsbepaling van kippeneieren. Voorgedragen icoon Wouter Bruins uit Leiden heeft een methode bedacht om het geslacht van een kip al in het ei te bepalen. Hierdoor hoeven haantjes niet meer uitgebroed worden. Nu worden wereldwijd nog jaarlijks 3,2 miljard eendagshaantjes direct na de geboorte gedood. Dit omdat ze geen eieren leggen en niet geschikt zijn voor de vleesproductie.

Minister Kamp: ,,De benoeming van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven zoals het voedseltekort, de vergrijzing of digitale veiligheid. Door extra te investeren in innovatie blijft de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend.”

Meer informatie over de overige kandidaten is te vinden via www.nationaleiconen.nl.