Nieuws
1276011
Nieuws

Fiscus blijft pleiten voor omstreden heffing

’Spaartaks haalbaar’

Den Haag - Hoewel de politiek de spaartaks al lang naar de prullenbak heeft verwezen, houdt de fiscus in de rechtszaal stellig vol dat een rendement van vier procent prima ’haalbaar’ is.

Woensdag diende het langverwachte proefproces van de actiegroep Bond voor Belastingbetalers tegen de verguisde taks. Publiek werd geweerd, maar na afloop liet de fiscus in een schriftelijke reactie weten: „Anders dan degenen die bezwaar hebben gemaakt, vindt de Belastingdienst dat je moet kijken naar welk rendement je in totaal kan behalen op al je bezittingen en schulden. Daarop is namelijk gebaseerd dat 4 procent haalbaar kan zijn. Je kijkt dus niet alleen naar spaargeld, ook al bestaan je bezittingen alleen uit spaargeld.”

Werkelijk rendement

Maar in de Tweede Kamer zijn partijen er van links tot rechts inmiddels van overtuigd dat de vermogensrendementsheffing in zijn huidige vorm niet meer te verdedigen is. PvdA-Kamerlid Groot: „Mensen hebben een punt als ze stellen dat dit systeem niet langer houdbaar is. We willen daarom zo snel mogelijk toe naar een belasting op het werkelijke rendement dat mensen op vermogen halen.” Ook coalitiepartij VVD is voor ’een rendementsheffing op basis van een reëel rendement’.

Staatssecretaris Wiebes onderzoekt daarom hoe daar het beste naartoe kan worden gewerkt. Met Prinsjesdag geeft hij daarover de laatste stand van zaken. Maar SP-Kamerlid Merkies vindt dat de VVD-bewindsman meer vaart moet maken. „Terecht maken mensen zich er boos over dat ze wel een hoge belasting moeten betalen op hun spaargeld, terwijl ze daar nauwelijks rente op krijgen. De staatssecretaris moet een beslissing daarover niet voor zich uit blijven schuiven.”

Achter gesloten deuren

De Kamerleden fronzen ook de wenkbrauwen over de gang van zaken bij deze rechtszaak, die op verzoek van de fiscus achter gesloten deuren plaatsvindt. Een meerderheid zet daar vraagtekens bij. „Wij zijn voor transparantie, ik zie eigenlijk niet waarom dit niet openbaar zou kunnen”, stelt VVD-Kamerlid De Vries. „Maar ik ken de argumentatie van de Belastingdienst natuurlijk niet.”

Pieter Omtzigt van het CDA wijst erop dat zo’n zaak alleen als er een hele goede reden voor is, geheim zou moeten blijven. „Maar hier is geen sprake van een staatsgeheim of iets dergelijks. Dan moet iedereen gewoon kunnen weten wat er wordt gezegd.”

Een woordvoerder van de Belastingdienst laat weten vooralsnog alleen de deuren van de rechtszaal te willen openen „voor educatieve doeleinden”. Verder wil de dienst niet gaan. „Het is nog te vroeg om te zeggen: dit beleid gaan we veranderen.”