Nieuws/Buitenland
1276012
Buitenland

Taliban trekken Tarin Kowt binnen

Kabul - De Taliban zijn Tarin Kowt binnengetrokken, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan. De militanten hebben zich een weg naar het centrum gevochten en zijn de zetel van de gouverneur tot op enkele honderden meters genaderd, aldus lokale autoriteiten.

De provinciale leiders zijn op de vlucht geslagen richting het vliegveld, waar ook een Afghaanse militaire basis is. In Tarin Kowt wonen ongeveer 70.000 mensen. Tussen 2006 en 2010 waren Nederlandse militairen gelegerd in Kamp Holland vlakbij de stad.

Volgens een politiechef hebben veel politiemensen eieren voor hun geld gekozen. Ze hebben het op een akkoordje gegooid met de Taliban en zijn zonder te vechten vertrokken.

Een woordvoerder van president Ashraf Ghani verklaarde dat versterkingen waren gearriveerd in Tarin Kowt. ,,Uruzgan zal niet veranderen in een veilige haven voor terroristen'', zei hij.

In een verklaring lieten de Taliban weten dat strijders zeker zeven controleposten hadden overvallen en dat ook de plaatselijke gevangenis in handen van de militanten was. Er waren geen gevangenen meer want die waren eerder als ,,gijzelaars'' meegenomen door lokale functionarissen die naar de luchthaven vluchtten, aldus de Taliban.

De poging om Tarin Kowt in te nemen lijkt op de overval die de Taliban vorig jaar uitvoerden op de stad Kunduz. Die wisten zij in te nemen en korte tijd bezet te houden. De militanten werden na bijna twee weken weggejaagd door Afghaanse troepen die steun kregen van Amerikaanse strijdkrachten.

Volgens een politiechef hebben veel politiemensen eieren voor hun geld gekozen. Ze hebben het op een akkoordje gegooid met de Taliban en zijn zonder te vechten vertrokken. My friend is hiding in Tarin Kowt airport, together with government directors, ANA commander and police. Many searching for save area.— Bette Dam (@BetteDam) 8 september 2016