Nieuws/Binnenland
1276013
Binnenland

Plan orgaandonatie dreigt te sneuvelen

Den Haag - Het plan van D66 dat tot meer orgaandonoren moet leiden kan alleen nog gered worden door een wonder. De Tweede Kamer is er namelijk nog steeds niet voor te porren.

D66 wil de wet aanpassen omdat het huidige systeem volgens de partij voor onnodig weinig donoren zorgt. Alleen mensen die zich actief bij de overheid registreren staan namelijk als donor te boek. Mensen die eigenlijk best wel willen, maar niet de moeite nemen tot een officiële registratie vallen daar buiten.

De partij wil daarom dat de regels veranderen. De belangrijkste wijziging is dat iedereen die zich niet registreert in het systeem komt te staan als iemand die ’geen bezwaar’ heeft tegen orgaandonatie.

De Tweede Kamer is echter niet enthousiast. VVD, PVV, CDA en christelijke partijen zijn tegen. Samen vormen zij een meerderheid.

Er rest slechts één kleine kans. D66, zo is de verwachting, zal een hoofdelijke stemming aanvragen. De hoop is dat er individuele Kamerleden tegen het standpunt van hun partij ingaan en alsnog voor het orgaanplan stemmen. Bij de VVD kan dat gebeuren. De partij benadrukte vandaag dat alle fractieleden vrij zijn om hun eigen keuze te maken.