Nieuws
1276041
Nieuws

Van Schaik ontwikkelt offertesite voor transparantie in uitvaartbranche

Nooit meer te veel betalen voor de dood

Peter van Schaik heeft twee offertesites ontwikkeld, waarop nabestaanden uitvaartondernemers kunnen vergelijken.

Peter van Schaik heeft twee offertesites ontwikkeld, waarop nabestaanden uitvaartondernemers kunnen vergelijken.

AMSTERDAM - Op verjaardagen is het een welkom gespreksonderwerp: wat er allemaal misgaat op begrafenissen. Koffie met cake voor 7,50 per persoon, een gehaaste ceremonie. Het verdienen aan andermans ellende wordt nou eenmaal als onsympathiek ervaren. Peter van Schaik: ,,Het minste wat je kan doen, is zorgen dat je niet teveel betaalt.”

Peter van Schaik heeft twee offertesites ontwikkeld, waarop nabestaanden uitvaartondernemers kunnen vergelijken.

Peter van Schaik heeft twee offertesites ontwikkeld, waarop nabestaanden uitvaartondernemers kunnen vergelijken.

De Amsterdamse ondernemer had al van jongs af aan, rond het overlijden van zijn oma, interesse voor de uitvaartbranche. Na zijn studie aan de Vrije Universiteit maakte hij er zijn professie van. Hij richtte onder meer Uitvaart.nl op.

,,Ik kan hier nu gaan roepen dat het allemaal inderdaad verschrikkelijk geregeld is met al die uitvaartondernemingen, maar dan doe ik de waarheid geweld aan. De 138.000 begrafenissen en crematies per jaar in Nederland leveren ongeveer zestig officiële klachten op, die worden ingediend bij de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen. Dan heb je het bijvoorbeeld over een trouwring, die is meegegaan in de kist. Maar details, zoals het te laat instarten van de muziek, bewaren mensen meestal voor de verjaardagen.”

Ondanks het geringe aantal klachten, is het imago van de branche slecht. Van Schaik trok zich de kritiek aan. Hij bedacht een tool om teveel betalen in ieder geval te voorkomen. Via een aantal websites kunnen terminaal zieken of nabestaanden offertes aanvragen bij verschillende uitvaartorganisaties. Op die manier houden ze zelf de regie. Bovendien kan een prijsvergelijking veel geld besparen. Niet voor niets gaf de Consumentenbond in haar ledenmagazine van oktober 2013 als tip: vraag altijd offertes aan.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Van Schaik: ,,Natuurlijk, mensen beleven de periode na het overlijden van een dierbare als in een roes. Dan ben je niet altijd even kritisch. Via de offertesites kunnen nabestaanden tot in details hun uitvaartwensen beschrijven. Vervolgens ontvangen ze binnen enkele uren zeer gedetailleerde offertes die goed vergelijkbaar zijn. Nabestaanden kiezen vervolgens degene die hen het beste aanbod doet.

Maar zijn die prijsverschillen dan zo groot? „Jazeker”, beaamt Van Schaik. Met name in Amsterdam zijn er zeer veel verschillende uitvaartbedrijven actief. Van de grote bekende namen als Yarden en Monuta tot aan bonte verzameling van kleine bedrijfjes, meestal zzp’ers. Hierdoor is de concurrentie enorm. „Amsterdammers kunnen daar hun voordeel mee doen, door de tarieven goed te vergelijken. Je gaat niet minder dood als je er te veel voor betaalt”, grapt van Schaik.

Het valt hem trouwens op dat de meeste mensen daarbij niet per se voor de goedkoopste uitvaart gaan. ,,Mensen zijn steeds specialistischer in hun wensen en ze hebben echt wel geld over voor het afscheid van hun dierbare. Daarom hoeven de uitvaartondernemingen ook helemaal niet bang te zijn, dat ze alleen maar supergoedkoop moeten aanbieden. Maar door deze methode zullen ze natuurlijk wel over hun prijzen gaan nadenken. Een win-win situatie dus.”

Van Schaik heeft nog een tip: laat iemand in de derde lijn van de familie het regelen. ,,Vraag een neef of tante om de uitvaart te regelen. Die hebben wat meer afstand en kunnen de wensen van de nabestaanden en de overledene gemakkelijker en zakelijker overbrengen naar de uitvaartbranche. Wel zo handig.”