Nieuws
1276058
Nieuws

Ondernemers hoofdstad zijn het zat

Straat-eetcultuur loopt spuigaten uit

Iedereen loopt maar te eten op straat. De gemeente faciliteert de wildgroei van straat-eet-cultuur in de Amsterdamse binnenstad. Daar moeten ze zo snel mogelijk mee stoppen.

Dat is in het kort de hartekreet van Annemieke Bieringa en Dick Eberhardt, die een grote groep ondernemers in het centrum vertegenwoordigen. „Het is niet leuk meer in de stad. De gemeente moet een eind maken aan de snelle groei van de afhaalhoreca.”

Afhaalhoreca overal mogelijk

Die enorme expansie van de de vele pasta to go’s en ijs- en wafelwinkels is een gevolg van gemeentelijke regels. Afhaalhoreca is werkelijk overal mogelijk. De gemeente ziet de ondernemers, die de snelle hap op straat aanbieden, niet als horeca, maar als winkel. Daardoor staan er ook nooit tafeltjes en stoeltjes bij deze afhaallocaties, want daarvoor is een horecavergunning nodig. De vele toeristen in de stad maken er gretig gebruik van en lopen etend door het centrum.

Uitgerekend dezelfde gemeente Amsterdam stelde vorige maand nog vast dat op het Damrak, de Damstraat en de Leidsepleinbuurt het zwerfafval de afgelopen jaren een levensgroot probleem geworden is.

"Er wordt roofbouw gepleegd"

Er hoeft maar één winkelruimte in de binnenstad vrij te komen en handige en snelle vastgoedjongens grijpen hun kans en openen er een vreetwinkel. ,,Daar is simpelweg veel geld mee te verdienen”, zegt Eberhardt. ,,Maar het zijn natuurlijk geen winkels. Het is schijn-horeca. Er wordt roofbouw gepleegd op de bestemmingen van de panden.”

,,Maar echt, nu is het genoeg”, zegt Bieringa. ,,Dit is een noodkreet. We zien nu dat er een paar jaar geleden, toen dit beleid werd vastgesteld, keuzes zijn gemaakt die anders uitwerken dan toen werd gedacht. Noem dat voortschrijdend inzicht. De sluizen zijn open gezet. Ze kunnen ook weer dicht.”

Steun uit onverwachte hoek

Uit onverwachte hoek krijgen Bieringa en Eberhardt steun voor hun brandbrief. In de Amsterdamse politiek hebben niet VVD en D66, maar PvdA (Dennis Boutkan), SP (Tiers Bakker) en GroenLinks (Jorrit Nuijens) de zaak op de kaart gezet. Later deze maand komt de noodkreet op de politieke agenda.

De afhaalhoreca is alleen maar gericht op dagjesmensen en toeristen. „Het is uitholling van de binnenstad”, zegt Eberhardt. „Op de lange termijn is het huidige beleid in de stad ook voor de toerist niet meer leuk, want die ervaren de stad alleen nog maar als goedkoop pretpaleis. Dat wordt uiteindelijk ook het publiek dat naar de binnenstad komt. Het gebied is afgepakt van de mensen die wonen en werken in de stad. Maar het moet leuk voor iedereen blijven.”

Damstraat verloren beschouwd

Amsterdammers voelen zich niet meer thuis en beginnen de binnenstad te mijden. De Damstraat, met zijn vele afhaalhoreca wordt al als verloren beschouwd. Bonbonwinkel Leonidas vertrekt binnenkort. Gefluisterd wordt dat er een M&M-pretwinkel in trekt.

Eberhardt, die zelf in het oude centrum een aantal winkels heeft, merkt het aan den lijve. „Wij vragen mensen vaak waar ze vandaan komen. Het aantal Nederlandse bezoekers aan mijn winkels is de afgelopen vijf jaar met tweederde afgenomen en herstelt niet. De binnenstad is een kwetsbaar gebied. Toeristen verstoren nu de balans. Bij veranderende tijden moet je de wet- en regelgeving aanpassen. Daar is de gemeente helaas heel traag mee."