Nieuws/Binnenland
1276096
Binnenland

Leegloop ’Gülenscholen’ neemt toe

Fethullah Gülen.

Fethullah Gülen.

ZAANDAM - De vermeende Gülenschool De Roos in Zaandam blijft leeglopen. Hoewel strijdende partijen nu officieel met elkaar praten, zijn er sinds vrijdag weer zestien kinderen uitgeschreven van deze school.

Fethullah Gülen.

Fethullah Gülen.

Daarmee zijn er reeds 177 leerlingen van de 411 overgestapt naar een andere school, vooral omdat de ouders menen dat het schoolbestuur aanhanger van Gülen is en dus tegen Erdogan zou zijn. Negen docenten hebben ontslag ingediend en volgens advocaat Marcel Dekker, die namens de school spreekt, overwegen nog meer docenten te vertrekken als er geen signalen van verbetering en rust komen.

Inmiddels leidt burgemeester Geke Faber de gesprekken tussen vier gedaagde ouders en het bestuur van De Roos. De rechter oordeelde vrijdag dat een gesprek misschien beter was dan een oordeel vellen. Volgens De Roos hebben de ouders andere ouders aangezet om hun kind van school te halen en lijdt de school imagoschade. Advocaat Köse van de ouders bestrijdt dit. Vandaag wordt bekend of de gesprekken goed zijn verlopen of dat de rechter toch een vonnis moet wijzen.

Inmiddels lijken dezelfde advocaten betrokken te worden bij de Witte Tulp, een andere school in de hoofdstad. Ook hier loopt de school leeg; 140 van de 380 kinderen zijn er weggehaald door ouders. Ook daar menen enkele ouders dat de school een Gülenschool is en volgens de Witte Tulp zijn die ouders schuldig aan de leegloop.

„We onderzoeken of de school daar voldoende bewijzen voor heeft en dan vertegenwoordig ik ook deze school”, zegt advocaat Dekker. Advocaat Köse ontvangt op zijn beurt vandaag de beschuldigde ouders van de Witte Tulp: „Ik maak kennis met hen en het zou er inderdaad toe kunnen leiden dat ik ook deze ouders vertegenwoordig.”

Volgens Trouw zijn er van de negen scholen die gelden als 'Gülenscholen' de afgelopen weken in totaal 588 leerlingen uitgeschreven. Dat is een vijfde van het totale leerlingenaantal.