Nieuws
1276103
Nieuws

Eerste indruk: nieuwe Apple-gadgets

SAN FRANCISCO - Met veel bombarie heeft Apple zijn nieuwste gadgets weer onthuld: de iPhone 7 en 7 Plus, de draadloze AirPods-koptelefoon en de nieuwe versie van de Apple Watch. Er was gelukkig ook tijd om de gadgets alvast even in gebruik te nemen. Is het wat?

Apple Watch Series 2

Op het eerste gezicht verschilt de Series 2 niet zo veel van de originele Apple Watch. Qua uiterlijk is hij namelijk vrijwel gelijk. Toegegeven, er is een keramieken variant nu, maar de vorm en het gewicht is bijna identiek aan die van zijn voorganger.

De echte vernieuwingen zitten onder de motorkap. Zo bevat de Watch nu een snellere processor en dat valt direct bij gebruik te merken. Apps laden bijvoorbeeld veel sneller in dan op ‘oude’ Watch en dat zorgt ervoor dat ze in het algemeen ineens veel bruikbaarder worden. Hoewel ik de huidige smartwatch van Apple elke dag draag, gebruik ik vrijwel nooit apps omdat het inladen ervan zo tergend lang duurt. Met versie 3 van besturingssysteem WatchOS wordt dit al een beetje verholpen, maar op het nieuwe horloge is het verschil nog beter merkbaar.

Daarnaast is een GPS-ontvanger nu ingebouwd. Hierdoor kan de gadget zelf zijn locatie accuraat bijhouden zonder dat een gekoppelde iPhone mee moet. Handig voor hardlopers die geen telefoon mee willen nemen, maar toch veel data over hun tochten willen verzamelen. Hoe betrouwbaar het is, viel echter niet te testen tijdens het evenement, dus voor een oordeel daarover is nog wat extra werk nodig.

Tenslotte is de Series 2 waterdicht tot 50m. Hierdoor kun je het apparaat ook tijdens het zwemmen dragen en kan hij dus ook bijhouden hoeveel baantjes je zwemt en hoeveel calorieën je bijvoorbeeld verbrandt. Wederom viel dat niet echt te testen; er was geen zwembad achter het podium verstopt.

Al met al lijkt de Series 2 een zinvolle upgrade van Apple’s smartwatch. Vooral de merkbaar snellere processor laat echt zien dat wat extra rekenkracht veel kan betekenen. Voor de rest van de nieuwe functies moeten we nog even wachten op een uitgebreidere review.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Dan de gadgets waar het allemaal echt om te doen was: de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Net als bij de nieuwe Watch verschillen de twee qua uiterlijk niet bijzonder veel van hun oudere broers, afgezien van de dubbele camera op de achterzijde van de Plus.

Want hoewel de iPhone 7 ook een verbeterde camera heeft - zo heeft het eindelijk ook optische beeldstabilisatie - is het de Plus-versie die echt wat spannends herbergt: twee 12 megapixel camera’s aan de voorzijde. Het verschil zit hem in de lens: de ene heeft een groothoeklens, terwijl de ander juist één voor veraf heeft. Door de gegevens die in beide camera’s binnenkomen te combineren, is het mogelijk om tot 10 keer in te zoomen zonder groot kwaliteitsverlies. En verdraaid: bij het schieten van wat foto’s in de testruimte is het opvallend hoe ver het bereik van de camera nu reikt. Deze toevoeging zal heel wat mensen overtuigen om in plaats van een ‘kleine’ 7 een 7 Plus te nemen.

Een ander opvallend nieuwtje is de nieuwe thuisknop. Deze is niet langer fysiek echt in te drukken, maar trilt als je hem hard genoeg aanraakt. Het voelt ontzettend raar als je gewend bent een gewone knop te gebruiken. Maar goed, ondermeer hierdoor is het toestel wel waterdicht te maken. Dat is een rare knopsensatie wel waard.

Oh ja, en had u al gehoord dat er geen koptelefoonopening meer in het toestel zit? ‘Die plug neemt teveel ruimte in’ zei Apple-topman Phil Schiller tijdens de presentatie, en dus moest hij wijken. Een koptelefoon moet nu ofwel draadloos, ofwel via de Lightning-connector worden aangesloten. Gelukkig levert Apple een adaptertje bij de telefoon zodat je alsnog je oude vertrouwde koptelefoon kunt gebruiken, dus een kleine handreiking aan de bezitters van dure oordopjes/oorkleppen is wel gedaan.

AirPods

Wat het alleen echt hoopt, is dat iedereen de draadloze AirPods (á €179 per paar) aanschaft. Ook deze heb ik even mogen testen en eerlijk is eerlijk: hierin zie je het ouderwetse Apple-vernuft heel goed. Iedereen die ooit een bluetooth-apparaat aan een iPhone heeft gekoppeld, weet dat het nogal een gepruts kan zijn. Zo niet met de AirPods: druk op een knopje op het hoesje van de oordopjes en ze verschijnen direct in beeld op de telefoon. Met één druk op de knop werken ze ineens in combinatie met alle apparaten waarop jouw Apple-profiel is ingelogd. Dat betekent dus iPhone, maar ook iPad of Apple Watch. Ontzettend eenvoudig.

Met oordopjes zoals de EarPods en AirPods is het altijd erg persoonlijk of ze lekker zitten of niet. Bij mij pasten ze prima, maar natuurlijk moet langer gebruik uitwijzen of ze ook echt comfortabel zijn en stevig blijven zitten.

Geinig is verder dat beide dopjes uitgerust zijn met een sensor die ‘ziet’ of ze ook in het oor zitten of niet. Haal je één namelijk eruit, dan stopt de muziek direct en gaat pas weer verder als hij weer is teruggeplaatst. Tenslotte kan spraakassistent Siri opgeroepen worden door twee keer op een AirPod te tikken. In mijn geval werkten beide functies prima, al heb ik van collega’s gehoord waarbij het niet vlekkeloos werkte.

Qua geluid was de eerste indruk vrij goed, maar ik heb slechts één nummer (van Sia) geluisterd. De oordopjes klonken gebalanceerd - niet te diepe bassen en ook niet teveel nadruk op de hoge tonen. Maar goed, hoe de koptelefoon met andere genres omgaat, is nog de vraag en ook daar kom ik later in een uitgebreide review nog op terug.