Nieuws/Binnenland
1276123
Binnenland

Militaire missies voortgezet

Den Haag - Het kabinet sorteert voor op de verlenging van een aantal militaire missies. De missie in Mali wordt ook in 2017 voortgezet, zij het in afgeslankte vorm, zo melden Haagse bronnen. Ook de trainingsmissie in Irak en de NAVO-missie in Afghanistan worden verlengd.

Nederland stuurt bovendien binnenkort het marineschip Zr. Ms. Rotterdam naar de kust van Libië om mensensmokkel tegen te gaan.

De Rotterdam zal voor een periode van drie maanden onderdeel vormen van Operatie Sophia, zoals de EU-missie in de Middellandse Zee wordt genoemd. Ze moet ’het bedrijfsmodel van mensensmokkel en mensenhandel in de Middellandse Zee verstoren en verder verlies van mensenlevens op zee voorkomen’.

De missies worden naar verwachting aankomende vrijdag besproken in de ministerraad, waar een brief op tafel ligt die de samenhang van de militaire uitzendingen beschrijft. Het stoppen van mensensmokkel en terreurdreiging aan de randen van Europa is hierin de leidraad.

Het daadwerkelijke besluit over de VN-missie in Mali komt pas later. Kerntaak van de 350 Nederlanders die momenteel vooral in het noorden van het land opereren, is het vergaren van inlichtingen. Dat wordt vooral gedaan door speciale eenheden, gesteund door Apache gevechtshelikopters en Chinook transportheli’s. Hoeveel personeel en materieel Nederland volgend jaar in Mali houdt, hangt nog af van wat andere landen bijdragen. Vooral de vraag welk land helikopters levert, is stof voor gesteggel binnen de VN. Nederland haalt z’n helikopters immers terug.

De verlenging van de trainingsmissie tegen terreurleger IS in Irak is politiek onomstreden. Het gaat om 150 militairen die Koerdische Peshmerga-strijders en Iraakse special forces trainen. Ook is er nog luchtmachtpersoneel achtergebleven op de vliegbasis in Jordanië, van waaruit luchtaanvallen op IS-doelen worden uitgevoerd. Belgische F-16’s namen daar onlangs de taken van de Nederlanders over. Of onze F-16’s op termijn weer teruggaan, is nog niet duidelijk.