Nieuws/Binnenland
1276297
Binnenland

Onderzoek naar verdwenen document

Martin van Rijn

Martin van Rijn

Den Haag - De Auditdienst van het Rijk gaat onderzoek doen naar een document dat op mysterieuze wijze verdwenen is op het ministerie van Volksgezondheid.

Martin van Rijn

Martin van Rijn

Het gaat om de notulen van een vergadering tussen ambtenaren en het CBL, waarin supermarkten, maar ook drankfabrikanten in vertegenwoordigd zijn. Op de vergaderagenda stond een apparaatje waarmee winkels kunnen controleren of jongeren wel oud genoeg zijn om drank, of sigaretten te kopen. Eén bladzij met notulen is gevonden, maar het tweede is vooralsnog zoek.

De bedenker van het apparaat, de Ageviewer, vermoedt dat tijdens de vergadering besproken is dat zijn vinding geweerd moet worden. Dat zou een verboden kartelafspraak kunnen zijn. Om te kunnen controleren of het wel zuivere koffie is, wil hij de notulen inzien. Aangezien die zoek zijn, staat hij met lege handen.

De Tweede Kamer sprak vandaag over de kwestie en tevens over een soortgelijke zaak, waarin een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid een gevoelige email over loktieners liet verdwijnen.

De voorvallen zit de Tweede Kamer niet lekker. „Waar rook is, is vuur”, zei PvdA-Kamerlid Volp tijdens het debat. Ook SP, CDA en GroenLinks vragen zich af of er inmiddels op het departement een cultuur is ontstaan van het verdonkeremanen van pijnlijke documenten.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) bezweert van niet. Hij ’baalt’ ervan dat de verdwenen tweede bladzijde van de vergadering over de Ageviewer onvindbaar is, maar zover hij heeft na kunnen gaan is er tijdens de vergadering niks onoorbaars gebeurd. Op verzoek van GroenLinks zet hij de auditdienst van het Rijk op de zaak. Die zal proberen om het stuk alsnog op te duiken.

De kwestie over de loktieners draait om een project van de gemeente Utrecht die loktieners wilde inzetten om winkels te kunnen betrappen op het illegaal verstrekken van alcohol jongeren. De gemeente wilde groen licht van Van Rijn voor het loktienerproject. Een ambtenaar liet via email weten dat de staatssecretaris inderdaad akkoord was. Later bleek op het ministerie dat de ambtenaar dat nooit had mogen doen, omdat de leeftijdscontrole op alcohol de verantwoordelijkheid is van gemeenten, niet van het Rijk. In plaats van de fout recht te zetten, vernietigde de ambtenaar de bewuste email door op de delete-knop te drukken.

Van Rijn erkent dat het ook in deze casus ’niet goed’ is gegaan. Met zijn ambtenaren gaat hij bespreken hoe er van de fouten geleerd kan worden.