Nieuws/Binnenland
1276350950
Binnenland

Gökmen T. opnieuw uit rechtszaal gezet

UTRECHT - Net toen iedereen dacht dat het niet erger kon met het onbeschofte gedrag van Gökmen T., bleek de verdachte er dinsdag in de rechtbank van Utrecht weer een schep bovenop te kunnen doen.

Het gebeurde toen twintiger Eline, die zwaargewond raakte tijdens de aanslag op 18 maart, tegen de tramschutter zei: „Een ding is zeker: je hebt me niet verslagen en dat zal ook nooit gebeuren.” Gökmen T. reageerde onmiddellijk: „Jammer, jammer.”

In de rechtszaal ontstond meteen groot tumult. De verdachte werd afgevoerd naar het cellenblok, mensen in de zaal scholden hem uit voor „stuk stront.” Eline, die even daarvoor dapper had verteld wat de aanslag voor haar leven heeft betekend, barstte uit in een onbedaarlijke huilbui.

Voor rechtbankvoorzitter Ruud Veldhuisen was de maat vol. „Het is ook voor de rechters iedere dag balanceren op een slap koord.” Maar de reactie van T. op het verhaal van Eline was duidelijk de druppel die de emmer heeft doen overlopen.

T. moet de zitting verder volgen op een tv-scherm in een apart kamertje. Een dag eerder werd T. ook al uit de zaal verwijderd. Hij bespuugde toen de advocaat die hem is toegewezen.

’Kogel’

Op de tweede dag van de strafzaak heeft de vader van een van de gedode slachtoffers Gökmen T. „een lafaard” genoemd. „Je had een kogel voor jezelf moeten bewaren”, zei hij dinsdag in de rechtszaal tegen de vermoedelijke moordenaar van zijn 19-jarige dochter.

Volg de zaak hieronder via de tweets van Saskia Belleman.

Utrechter T. (38) heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar het vuur opende op omstanders in en bij een tram op het 24 Oktoberplein. Er vielen vier doden en meerdere gewonden. Het Openbaar Ministerie beschouwt de meervoudige moord als een terreurdaad.

„Waarom heb je zelfs twee keer op mijn dochter geschoten? Was één keer schieten niet voldoende? Waarom moest je mijn dochter ook nog in haar rug schieten? Intens laf”, zei de vader. „Als je ooit buiten komt, hoop ik dat Allah je gelijk pakt, dat er een vrachtwagen over je heen rijdt”, zei hij. Verdachte T. hoorde diens woorden lachend aan.

De jonge vrouw was een van de eerste slachtoffers in de tram. Nadat ze getroffen was, keerde de schutter kort erna terug en schoot haar nogmaals van zeer dichtbij neer. Haar moeder noemde de aanslag wreed en onmenselijk. „Hij schiet mijn kind dood en stapt er gewoon overheen”, zei ze in de rechtszaal.

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van het slachtoffer bijstaat, waarschuwde dat T. de rechtszaal gebruikt als „theater voor een boodschap van haat, wraak en woede. Neem minachting voor de democratie en het recht serieus, om nieuwe ontsporingen tijdig te voorkomen.”

Ook roept de vrijlating van de verdachte op 1 maart 2019 volgens de raadsman vragen op. T. zat toen vast in een andere zaak maar kwam op vrije voeten, ondanks de mishandeling van een bewaarder in de gevangenis. „Als de gevangenis eerder aangifte had gedaan, had de aanslag dan voorkomen kunnen worden?”

De rechtbank heeft dinsdag de hele dag ingeruimd voor de slachtoffers en nabestaanden. De strafeis tegen T. volgt donderdag.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop