Nieuws/Binnenland
1276428
Binnenland

Rutte blijft bij ’Pleur op’

Den Haag - Premier Rutte blijft achter zijn uitspraken in Zomergasten staan. De premier zei daarin over Turks-Nederlandse jongeren die een NOS-cameraman lastigvielen: “Pleur op.” Dat kwam hem op kritiek uit Turkije te staan.

Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de uitspraken ‘niet passen bij een minister-president van Nederland’. “Zulke uitspraken schaden de participatie van de Turkse gemeenschap in Nederland.”

Premier Rutte laat via zijn woordvoerder te weten de kritiek voor kennisgeving aan te nemen. “De premier blijft achter zijn woorden staan.”

De verklaring van het Turkse ministerie vormt een nieuwe episode in de moeizame verhoudingen tussen Nederland en Turkije. Die werd afgelopen weken beheerst door kritiek over en weer en bemoeienis van Ankara met Turken in Nederland, met als recente dieptepunt de publicatie van een namenlijst met organisaties en personen die in Nederland Gülen zouden steunen. De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor de staatsgreep.

Nederland uitte kritiek op de rigoureuze manier waarop vermeende Gülenisten in Turkije werden ontslagen, opgepakt en vastgezet. Ook liet het kabinet meermaals weten niet gediend te zijn van Turkse bemoeienis met Nederland.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat ‘intolerantie tegenover de Turkse verontwaardiging over de mislukte staatsgreep wordt gezien als steun aan de Gülen-beweging’. “Dat verergert onze teleurstelling in bevriende landen waarvan we solidariteit en steun verwachten.”