1276501
Binnenland

Man overlijdt na aanval wespen

SCHILDWOLDE - Een medewerker van een wegenbouwbedrijf is maandag aan de Goeman Borgesiusstraat in Schildwolde overleden nadat hij werd gestoken door een zwerm wespen. De dieren vielen aan toen de man tijdens werkzaamheden in een riool op een wespennest stuitte.

Een medewerker van de gemeente Slochteren, omgeving Groningen, heeft de dood van de man bevestigd aan De Telegraaf. Het slachtoffer zou extern zijn ingehuurd door de gemeente en was werkzaam bij wegenbouwbedrijf Koninklijke Sjouke Dijkstra uit Leek. De schok bij de collega’s van de man is groot. Het slachtoffer zou een man van 54 zijn uit Drogeham. Vanwege zijn overlijden zijn de werkzaamheden van het bedrijf enkele dagen stilgelegd.

Het komt vaker voor dat wespen mensen doden. Ongeveer één op de honderd mensen is ernstig allergisch voor bijen- of wespensteken. Een ontmoeting met deze insecten kan voor hen de dood betekenen.

Onderliggende ziektes

Allergoloog J.N.G. Oude Elberink van het UMCG in Groningen, vertelt De Telegraaf dat het meerdere oorzaken kan hebben dat iemand overlijdt aan een wespensteek of -aanval. De internist noemt hierbij ’mensen die ouder zijn, onderliggende ziektes hebben of bepaalde medicijnen gebruiken’. Met onderliggende ziektes bedoelt de arts onder andere astma, COPD (chronische, obstructieve longziekte) en hart- en vaatziekten. Onderliggende mastocytose is de belangrijkste boosdoener voor een dodelijke reactie. Dit is een ziekte waarbij er een toename is van abnormale mestcellen. Deze aandoening is zeldzaam, maar komt juist bij mensen met een insectenallergie veel voor. Mestcellen komen normaal in het lichaam voor en spelen een rol bij de afweer. Een mestcel groeit als het daartoe geprikkeld wordt. De signalen zorgen ervoor dat de mestcel stoffen uitscheidt of bijvoorbeeld gaat groeien, zoals bij een insectenbeet. Bij mastocytose is er een fout opgetreden in de mestcellen. De mestcel scheidt dan spontaan stoffen uit of gaat zich spontaan vermenigvuldigen, zonder dat er controle kan optreden.

Lees ook: Nicole (51): 'Een steek van een wesp kan al mijn dood betekenen'