Nieuws/Binnenland
1276600
Binnenland

Nieuwe namen op terrorismelijst

Minister Bert Koenders

Minister Bert Koenders

DEN HAAG - Negen Nederlanders zijn dinsdag door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Die lijst bevat nu de namen van 61 personen en drie organisaties. In het merendeel gaat het om zogenoemde uitreizigers die betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak.

Minister Bert Koenders

Minister Bert Koenders

Eén van de nieuwe namen is die van prediker Mohamed Talbi (45). De in Marokko geboren Talbi is vaak genoemd in verband met het ronselen van Syriëgangers. Een ander is Achraf Moussane (21). Vorig jaar berichtten media dat de in Gouda geboren jongeman zou zijn omgekomen bij de strijd in Syrië.

Van de negen nieuwe mensen op de lijst zijn er vijf niet in Nederland geboren. Zij komen uit Turkije, Marokko, Irak en Saudi-Arabië.

Als personen op de nationale terrorismelijst worden geplaatst, worden hun tegoeden bevroren en kunnen ze hun bankrekeningen en creditcards niet gebruiken. ,,Voor uitreizigers wordt het zo moeilijker om terreurdaden te plegen of te financieren. Ook willen we voorkomen dat deze mensen terugkeren naar Nederland om hier geweld te plegen'', aldus minister Koenders.

Informatie over de negen nieuwe mensen op de lijst zal binnen de EU worden gedeeld. ,,Tegen terreur moet fors worden opgetreden, in Nederland en daarbuiten", stelde de minister.

Vrienden, familie en andere mensen rond uitreizigers mogen geen geld geven als er een bevriezingsmaatregel loopt. Wie dat wel doet, kan een boete of zelfs gevangenisstraf krijgen.