Nieuws/Buitenland
1276759516
Buitenland

Bom gevonden aan vrachtwagen in Noord-Ierland

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

LURGAN - Noord-Ierse militanten hebben een bom op een vrachtwagen gemonteerd, met de bedoeling dat het explosief in Groot-Brittannië zou ontploffen rond de tijd dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU zou stappen. Dat heeft de Noord-Ierse politie donderdag verklaard.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De politie kreeg op 31 januari een telefoontje met de waarschuwing dat er een vrachtwagen met een bom er aan in Belfast stond. Dat voertuig zou met de veerboot naar Schotland gaan maar de politie kon de vrachtwagen niet vinden.

Maandag kreeg de politie een tweede telefoontje waarin de naam van het transportbedrijf werd genoemd. Kort daarna werd het voertuig ontdekt in de Noord-Ierse stad Lurgan en bleek dat de vrachtwagen met het explosief Noord-Ierland nooit verlaten had.

De politie gaat ervan uit dat Noord-Ierse republikeinen ervoor verantwoordelijk zijn. Zij zien Ierland en Noord-Ierland het liefst samengevoegd.

Onafhankelijkheid

Noord-Ierse republikeinen zien niets in het Verenigd Koninkrijk en willen een onafhankelijk Iers eiland. Ook de Irish Republican Army (IRA) streefde dat jarenlang na. Die beweging schuwde geen geweld en pleegde meerdere aanslagen tijdens hun onafhankelijkheidsstrijd.