Nieuws
1276778
Nieuws

Roemruchte straat doelwit van strenge handhavingsacties

Zeedijk zucht onder regeldrift

Terwijl ondernemers en bewoners in de Amsterdamse binnenstad schreeuwen om gerichte handhaving, start er volgende week wederom een integrale handhavingsactie op de Zeedijk. 

Morgenavond is een informatiebijeenkomst over de handhaving in het Double Tree Hotel. Daarbij staan het stadsdeel lijnrecht tegenover bewoners en ondernemers. Onmacht voelt daarbij de boventoon. "De gemeente maakt met zijn regeldrift de straat dood", laat een bewoner weten. 

Iedere ondernemer heeft alvast een checklist gekregen. "Waar we heel erg bang voor zijn is dat vooral het laaghangende fruit wordt aangepakt, de ondernemers die makkelijk te pakken zijn, en dat de excessen en de rotte appels intact blijven", zegt de ondernemer van 't café Aepjen. 

'Niet op leefbaarheid getoetst'

Ondernemers en bewoners van de roemruchte straat zijn nog aan het bijkomen van een vorige handhavingsactie van een aantal maanden geleden. Zij vinden dat daarbij niet op leefbaarheid is getoetst, maar louter op regelzucht gespeeld is. Volgens een betrokkene was de zomeractie niet meer dan een vingeroefening en volgt vanaf volgende week het échte werk. Het is een actie waarbij onder andere de brandweer, de warenautoriteit en de douane zijn betrokken. 

Bij de zomeractie moest de visboer subiet zijn buiten gezette ton weghalen. Buurtbewoners vonden het zwaar overdreven, kwamen er tegen in actie, maar het mocht niet baten. Lector Walther Ploos van Amstel werd beboet omdat hij voor de deur van een winkel een glaasje wijn dronk. En het wereldbekende café 't Aepjen moest op stel en sprong een spandoek weghalen waarop stond dat de zaak open was tijdens de verbouwing van een hotel, waardoor de gevel niet zichtbaar was. 

Terrassen verdreven van de stoep

Tegelijkertijd zijn de terrassen in de straat de afgelopen tijd flink ingekrompen. Twee krukjes die buiten staan bij café De Ooievaar: het mag niet. Kussens op het bijbehorende pothuis: het mag niet. Een gevelbankje bij 't Aepjen, Het Elfde Gebod, de Barderij of Verhoeff: het mag niet. Alles moet weg. "Daarmee wordt de leefbaarheid kapotgemaakt", zegt de uitbaatster van Het Elfde Gebod. 

Een buurtbewoonster kan zich er over opwinden. "Een dooie straat maken ze ervan. Niemand, helemaal niemand, heeft last van de bankjes, de markiezen, de stoeltjes en de kussens." 

Bankje is buiten van bewoners

Aan de bar van café Het Elfde Gebod zeggen de stamgasten: "Wij wonen hier om de hoek. Het zijn allemaal kleine woningen van hooguit veertig vierkante meter. Niemand heeft een buiten. Maar als het mooi weer is, zitten bewoners ook graag buiten en willen wij hier voor de deur gewoon een drankje kunnen doen. Het is zo jammer dat er geen discussie is of de regels wel deugen." 

Als we het stadsdeel bellen wordt er inderdaad gevraagd of we wel weten wat de regels zijn. Daarbij wordt vooral gehamerd op anderhalve meter loopruimte op de stoep.

Rolstoel op de stoep

"Ik heb in al die jaren dat ik hier woon nog nooit een wandelwagen of rolstoel op de stoep voorbij zien komen", zegt een van de stamgasten van Het Elfde Gebod. "Dat kan ook niet, want óf de stoep is te smal en waar die wel breed genoeg is, staat het vol fietsen of staat er een prullenbak in de weg. Maar bij het stadsdeel lijkt niemand zich dat te realiseren." 

Een woordvoerster van het stadsdeel zegt dat de gemeente goed weet wat er in de straat speelt: "Volgens ons voeren we ontzettend veel gesprekken met bewoners en ondernemers." Het stadsdeel zegt te spreken met de ondernemersvereniging, de vereniging Samen Zeedijk en de NV Zeedijk. 

Grieven van ondernemers en bewoners

Maar wie een paar uur over de Zeedijk loopt, ontkomt niet aan de grieven van ondernemers en bewoners over de doorgeschoten regeldrift. 

Zo heeft het populaire Casablanca, waar veel karaoke wordt gezongen, een buitenboord-airco. Het mag niet. "Elk voorstel dat we doen om daar iets aan te passen, wordt afgewezen", zegt de ondernemer. "De ene na de andere hoorzitting. We willen meedenken. Echt wel. Wij willen er best uitkomen, maar maatwerk, waar de gemeente zo vaak mee schermt, komt er maar niet, sterker nog je krijgt een dwangsom. Inmiddels is de airconditioning is helemaal weggewerkt in plantenbakken en nog ligt de gemeente dwars." 

Bistrotafeltje moet weg

Op nummer 51 moet de ondernemer van de lunchroom zijn bistrotafeltje weghalen. Ook dat mag niet. "D66 had beloofd dat de regels soepeler zouden worden. Daar merken we helemaal niets van. Het komt de leefbaarheid in elk geval niet ten goede als we niks meer mogen op straat. Het bistrotafeltje met een bloemetje erop paste allemaal binnen de geldende regels. Maar bij de verlenging van de vergunning is het ineens een punt. Een bankje mag nog wel. Maar daar kun je geen broodje aan eten." 

"Nu denken mensen dat het een bankje van de gemeente is. Het is een komen en gaan van toeristen die het bankje gebruiken om de plattegrond van de stad te bekijken. Ik denk dat ik de gemeente maar om een vergoeding ga vragen." 

Egyptenaren in de rij

Egyptenaren staan in de rij om café Het Elfde Gebod te kopen. De uitbaatster heeft al enkele biedingen binnen. "Misschien dat ik daar maar op in moet gaan", verzucht ze. Wat er dan komt? "Ik weet het niet", antwoordt ze. "Een shoarmazaak waarschijnlijk. Met het huidige gemeentebeleid wordt daar op aangestuurd." 

De oplossing voor een leefbare Zeedijk is volgens een aantal ondernemers niet eens zo ver weg. "Er moeten regels zijn, dat begrijpen we heus wel", zegt de café-eigenaar van ´t Aepjen. "Maar we hebben ook een oplossing: het verkeersvrij maken en op de stoep wat meer gezelligheid toestaan. En tot 1 uur ´s middags laden en lossen."