Nieuws/Binnenland
1276866
Binnenland

Ergernissen om ambtenarij

Dove man moet telefonisch contact opnemen

De oproep van de Nationale Ombudsman aan de overheid om beter te gaan communiceren is u uit het hart gegrepen. De bezoekers van Telegraaf.nl komen dagelijks zeer ergerlijke situaties tegen bij gemeenten, uitkeringsinstanties, de Belastingdienst en andere overheidsorganen.

Neem Jan en Greet Roelofsen uit Winschoten. Vanwege haar fysieke beperkingen heeft mevrouw recht op een invalidenparkeerkaart. De gemeente Oldambt stuurde een bericht dat de kaart kon worden opgehaald. Op dat moment lag de geadresseerde echter in het ziekenhuis, waarop haar man aanbood de pas even op te komen halen. Dat was onmogelijk, omdat een invalidenparkeerkaart alleen persoonlijk in ontvangst kan worden genomen. In het geval van Oldambt mag dat alleen op woensdagmorgen, omdat dan het loket open is.

Op de woensdagmorgen dat meneer Roelofsen een afspraak maakt, is zijn vrouw echter doodziek. Hij belt voor een nieuwe afspraak en krijgt een voorstel: een week later om 10 uur. „Dat gaat niet, omdat mijn vrouw dan nog wordt gewassen en aangekleed door de thuiszorg. Toen ik dat meldde, kreeg ik veel gezucht en gesteun te horen en als antwoord dat ze steeds meer rekening moeten houden met de mensen.”

Geen gehoor

Leon Spithoven uit het Zuid-Hollandse Rozenburg is twee maanden bezig uit te komen bij de juiste ambtenaar. Hij probeert gehoor te vinden voor een klacht over een door de gemeente opgericht depot voor bouwmaterialen als stoeptegels en rioolbuizen. Terwijl de situatie er met de dag beroerder op wordt, strandt elke poging tot contact.

„Pas geleden is er zelfs een lantarenpaal omver gereden midden op de dag, terwijl kinderen daar aan het spelen zijn. Er is zeer veel irritatie van alle bewoners, zeker nu de veiligheid in het gedrang is, maar echt niemand van de gemeente doet wat. Via de app Buiten Beter heb ik diverse keren gereageerd. Tevens heb ik verschillende mensen - die trouwens pover Nederlands praten - aan de lijn gehad, maar dat heeft totaal geen zin. Ze weten niet wie ervoor verantwoordelijk is en hebben zogenaamd ook geen baas of leidinggevende. Na heel veel aandringen beloven ze dan terug te bellen, maar dat gebeurt niet.”

Vier jaar wachten op antwoord

Ook Jacobus van der Laarse wacht op antwoord. Van de gemeente Haarlemmermeer in zijn geval. Vier jaar terug stuurde hij een brief, kreeg een ontvangstbevestiging, maar een inhoudelijke reactie ontbreekt vooralsnog. De polderambtenaren blijken hoe dan ook niet de snelste. „Een notarieel verzoek uit oktober 2015 is in juli 2016 met een lullig standaardbriefje beantwoord. ’Ja sorry, drukte op de afdeling en veranderde werkwijze”, meldt Van der Laarse.

Het kan altijd nog extremer. Bij Patty Schmidt in Den Helder werd een lichtmast recht voor de deur gezet. Ze heeft er veel last van, zoals de huisarts ook constateerde. Daarop vroeg Schmidt de gemeente om een oplossing. Veertien brieven, 35 mails en een door buren ondertekende petitie wijdde ze eraan. Op geen enkel bericht ontving ze antwoord.

Doof

Pijnlijk is tot slot de ervaring van sitebezoeker Kamphuis. Hij is doof en dat staat ook bij de instanties in dossiers. Alleen lijken de ambtenaren dat steeds over het hoofd te zien. Zo kreeg Kamphuis een brief van de gemeente met erin het verzoek telefonisch contact op te nemen met de behandelend ambtenaar. In een UWV-formulier vulde hij naar waarheid het antwoord ’nee’ in op de vraag of hij Nederlands verstaat. Daarop kwam het advies een cursus Nederlands te volgen.