Nieuws/Binnenland
1277153
Binnenland

Kerkrade in ban affaire

VVD-wethouder Dion Schneider van Kerkrade

VVD-wethouder Dion Schneider van Kerkrade

KERKRADE - De gemeente Kerkrade start een integriteitsonderzoek naar VVD-wethouder Dion Schneider. Aanleiding is een affaire die hij is begonnen met het hoofd van de afdeling vastgoed en grondbedrijf.

VVD-wethouder Dion Schneider van Kerkrade

VVD-wethouder Dion Schneider van Kerkrade

Burgemeester Jos Som laat aan De Telegraaf weten dat als er sprake is van belangenverstrengeling en het de werkverhoudingen aantast er ’gepaste maatregelen genomen worden’. De grote vraag is of Schneider zijn functie als bestuurder kan blijven vervullen.

De liefdesaffaire tussen de wethouder financiën en de topambtenaar leidt tot grote politieke onrust in de Limburgse gemeente. Verschillende partijen zijn in alle staten over deze integriteitskwestie. Winand Heijltjes, fractievoorzitter van Kerkraads grootste partij Burgerbelangen, geeft aan ’dit nog nooit te hebben meegemaakt’. ,,Ik wacht nu af wat de speciaal ingestelde commissie hiervan gaat vinden.”

Annemie Housen, fractievoorzitter van het CDA: ,,Er zal nu onderzocht moeten worden of dit verenigbaar is. Zo niet, dan zal het college van B&W hier actie tegen moeten ondernemen.”

Mieke van Soest, fractievoorzitter van GroenLinks, geeft aan ’een hoop vragen over deze kwestie te hebben’. „Als je als wethouder een relatie hebt met een hoge ambtenaar binnen dezelfde gemeente, hoe zit het dan met de schijn van belangenverstrengeling?”

Schneiders eigen partij probeert de ontstane onrust, niet geheel onverwacht, enigszins de kop in te drukken. „Tussen mensen ontstaan relaties, dat is van alle tijden. We zullen zien hoe dit verder gaat”, zegt fractievoorzitter Wim de Groot van de liberalen.

De affaire van Schneider is binnen het gemeentehuis ingeslagen als een bom. Betrouwbare bronnen stellen dat burgervader Som deze kwestie ’onder de pet heeft proberen te houden om onrust te voorkomen’. Na vragen van deze krant in de afgelopen dagen, kwam alsnog een en ander aan het rollen.