Nieuws

Nobelprijswinnaar: Ierland speelt vals

Stiglitz

Stiglitz

AFP

AMSTERDAM - Joseph Stiglitz, econoom en nobelprijswinnaar, hekelt het Ierse belastingstelsel, dat hij in een interview in de Irish Times omschrijft als „belastingcorruptie”.

Stiglitz

Stiglitz

AFP

Volgens de bekende Amerikaanse economieprofessor onderstreept het Apple-oordeel van de Europese Commissie wat er mis is met het Ierse systeem. De extreme groei van het bruto binnenlands product met 26% vorig jaar, die het land deze zomer rapporteerde, was al een teken aan de wand, zegt Stiglitz.

'Belastingcorruptie'

„Die 26% groei geeft een sterk signaal af over de omvang van de corruptie die gaande is. Het is belastingcorruptie. Mensen betalen geen belasting die ze wel moeten betalen. Het is het leegroven van ontwikkelingslanden, en het leegroven van de Verenigde Staten.”

Volgens Stiglitz is rapporteerde Ierland een groei die economisch gezien „niet realistisch, en zelfs niet mogelijk is, als je kijkt naar de lange ervaring met toename in productiviteit.”

De Nobelprijswinnaar wijst er op dat „er geen limiet is aan de hoeveelheid als je vals speelt. En dat valse spel kun je in een jaar met zoveel wel opkrikken.”

Voorbeeld

De uitspraken van Stiglitz komen op een moment dat veel fiscalisten er in Den Haag op aandringen dan Nederland fiscaal gezien juist een voorbeeld neemt aan Ierland, en de vennootschapsbelasting moet verlagen.

In een interview in De Telegraaf bekrachtigde Arjan van der Linde, voorzitter van de ’Tax Committee’ van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland, vrijdag die oproep met een verwijzing naar de economisch groei in het land.

„Ierland is met een tarief van 12,5% nu de benchmark. Daar groeide de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar 7,7%. Ik suggereer niets, maar het is wel tekenend”, aldus Van der Linde.

'Nederland raakt fiscaal achter'