Nieuws/Binnenland
1277261244
Binnenland

Lichamen omgekomen bemanning helikopter Aruba terug in Nederland

EINDHOVEN - Op Vliegbasis Eindhoven is zaterdagmiddag om 13.00 uur het vliegtuig geland met de lichamen van de twee bemanningsleden die vorige week omkwamen toen hun helikopter bij Aruba in zee stortte. Na een korte ceremonie zijn de lichamen van de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies overgedragen aan de familie.

De kisten met de twee omgekomen militairen werden begeleid door hun twee collega’s die de crash wel overleefden. Bij de landing van het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en de plechtigheid waren minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aanwezig. Dat gold ook voor Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de commandanten van de luchtmacht en de marine.

Collega-militairen droegen de kisten, waarover de Nederlandse vlag was gedrapeerd, op de schouders het vliegtuig uit. Andere militairen van de marine en de luchtmacht vormden een erehaag. Bij vertrek van Curaçao hadden onder anderen bemanningsleden van de Zr.Ms Groningen, het marineschip waar de helikopter bij hoorde, het omgekomen tweetal al uitgeleide gedaan.

Bij de crash met de NH90 kwamen vlieger Christine Martens en tactisch officier Erwin Warnies om het leven.

Bij de crash met de NH90 kwamen vlieger Christine Martens en tactisch officier Erwin Warnies om het leven.

De marinehelikopter van het type NH-90 stortte zondagmiddag (lokale tijd) in zee bij terugkeer van een patrouille in opdracht van de Arubaanse kustwacht. De twee andere bemanningsleden raakten niet gewond bij de crash.

De Inspectie van Defensie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de marechaussee doen onderzoek naar de oorzaak van het voorval.

Via het condoleanceregister dat online is geopend zijn „duizenden hartverwarmende reacties” binnengekomen, zegt Defensie.