Nieuws/Buitenland
1277383
Buitenland

Meer interesse in Chinese filialen McDonald's

HONGKONG (AFN) - Ook het Chinese staatsconglomeraat CITIC en de Amerikaanse investeerder Carlyle Group zijn geïnteresseerd in een overname van de restaurants van McDonald's in China en Hongkong. Persbureau Reuters meldde vrijdag op basis van ingewijden dat ze een gezamenlijk bod voorbereiden, ter waarde van 2 miljard tot 3 miljard dollar.

McDonald's wil zo'n 2800 restaurants van de hand doen in China, Hongkong en Zuid-Korea. De fastfoodketen, die recent in China te maken kreeg met diverse voedselschandalen, wil in de Aziatische landen graag overstappen op een minder kapitaalintensief franchisemodel. De kopers mogen de restaurants zeker twintig jaar gaan runnen onder de vlag van McDonald's. Een dergelijk model wordt ook al door concurrenten toegepast, onder meer voor KFC en Pizza Hut.

De nieuwe interesse heeft betrekking op zo'n 85 procent van de filialen die in de etalage staan. McDonald's ontving in juni al diverse voorlopige biedingen, onder meer van het Chinese staatsbedrijf Beijing Tourism Group en vastgoedconcern Sanpower. Deze maand is de laatste biedingsronde.