Nieuws/Buitenland
1277457
Buitenland

Aardbeving in Nieuw-Zeeland

AUCKLAND - De Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben vrijdagmorgen (lokale tijd) besloten bewoners van de kuststrook in het noordoosten van het noordelijke eiland te evacueren. Eerder op de dag waren zij opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.1.

Na enkele uren werd het evacuatiebevel ingetrokken, maar bewoners van de kustgebieden worden nog wel opgeroepen waakzaam te blijven en weg te blijven van de stranden.

Het epicentrum lag volgens het Amerikaans geologisch onderzoeksinstituut USGS ruim 150 kilometer van Gisborne in zee op een diepte van zo'n 30 kilometer. De experts zagen aanvankelijk geen reden voor een tsunamialarm maar uit voorzorg besloot de overheid later toch de mensen die het meeste gevaar liepen een veilig heenkomen te laten zoeken.

Er werden er nog een aantal flinke naschokken gevoeld. Daarvoor was gewaarschuwd. Inwoners van de streek rond Hicks Bay op het noordelijk eiland twitterden in eerste instantie alleen dat ze wakker waren geschud. Meldingen over slachtoffers of ingestorte panden waren er niet.