Nieuws/Binnenland
1277458
Binnenland

Veteraan wilde met pantserwagen Hofvijver in

Archieffoto

Archieffoto

ZWOLLE - De getraumatiseerde oorlogsveteraan die in 2014 een pantservoertuig van de kazerne in Havelte stal, wilde ermee in de Hofvijver eindigen. Dat zei hij donderdag bij de behandeling van zijn strafzaak in de rechtbank in Zwolle.

Archieffoto

Archieffoto

Op 28 juni 2014 knipte de 54-jarige Robert D. prikkeldraad door, klom in een pantserwagen en reed er het militaire terrein in Havelte mee af. Hij reed over de vluchtstrook van de A28, maar stopte iets voorbij Zwolle toen er rook uit het voertuig kwam. Hij was op weg naar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag om daar aandacht te vragen voor de wijze waarop Defensie met oud-militairen omgaat.

Het Openbaar Ministerie wil dat D. een celstraf van twintig dagen krijgt opgelegd. Datzelfde aantal dagen zat hij in voorarrest.

D. kon destijds makkelijk in het voertuig klimmen. Het stond niet op slot, zei D. De diefstal van het pantservoertuig leidde tot Kamervragen.

Uit technische gegevens blijkt dat het pantservoertuig ondanks de rook wel door had kunnen rijden, maar D. deed dat niet. ,,Het was niet verantwoord meer. Ik had de weg op kunnen schieten.''

D. is een Srebrenica-veteraan. Toen hij terugkwam ,,dacht de maatschappij dat we gefaald hadden'', zo legde hij zijn frustraties uit. De oud-militair verblijft nu in een tehuis voor veteranen. Volgens zijn advocaat is de kans op herhaling klein. D. meent dat er nu veel meer aandacht is voor wat veteranen hebben meegemaakt.

Uitspraak 15 september.