Nieuws/Binnenland
1277471
Binnenland

Burgemeester niet eens met oordeel Ombudsman

Aboutaleb achter groepsaanpak

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat indien nodig gewoon grote groepen mensen aanhouden zoals dat ook gebeurde rond de wedstrijd tussen Feyenoord en Roda JC op 21 februari van dit jaar. Het optreden van de politie, die 326 mannen, vrouwen en kinderen oppakte en urenlang vasthield, was juist en rechtmatig, schrijft hij aan de Rotterdamse gemeenteraad. De burgemeester weigerde donderdag tijdens een debat excuses aan te bieden voor de maatregel.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Hij wil best sorry zeggen tegen mensen die langdurig in onzekerheid hebben gezeten, daar last van hebben gehad en slecht van hebben geslapen. ,,Maar een generiek gebaar voor wat daar gebeurd is, daar heb ik wel moeite mee. Omdat het geen recht doet aan de feitelijke omstandigheden ter plaatse.''

Ombudsman: overbodig

De gemeenteraad besprak donderdag het kritische rapport van de Nationale Ombudsman. Volgens hem was de groepsarrestatie overbodig en hebben vele supporters uren onschuldig vastgezeten, onder wie tientallen minderjarigen.

Er is volgens burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie echter ,,geen inbreuk gemaakt op de grondrechten van de aangehouden personen''. Door het optreden is erger voorkomen zoals bij eerdere wanordelijkheden toen het Maasgebouw door een woedende menigte werd bestormd. ,,De inzet van de groepsaanpak is gericht op het preventief staande houden van personen om escalatie te voorkomen.''

Demonstraties

Wel zeggen ze het spijtig te vinden dat mensen die ongewild in de betoging verzeild waren geraakt, zijn aangehouden. Om in de toekomst problemen te voorkomen zullen (on)aangekondigde demonstraties bij de Kuip enkele uren voor, tijdens en enkele uren na een wedstrijd van Feyenoord niet worden toegestaan.