Nieuws/Buitenland
1277473
Buitenland

Facebook-lancering kan niet doorgaan

Raket SpaceX explodeert

De enorme SpaceX Falcon 9 op archiefbeeld.

De enorme SpaceX Falcon 9 op archiefbeeld.

CAPE CANAVERAL - Op de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral is een onbemande raket van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX ontploft. De Falcon 9 had zaterdag een satelliet voor Facebook moeten lanceren. Facebook wil in de toekomst internettoegang aanbieden in afgelegen en arme delen van Afrika. Dat project heet internet.org.

De enorme SpaceX Falcon 9 op archiefbeeld.

De enorme SpaceX Falcon 9 op archiefbeeld.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Het is ook niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen in de buurt van het platform. De ontploffing gebeurde toen SpaceX de motoren testte, een paar dagen voor de lancering. Bij zulke tests is de lading, dus de satelliet, doorgaans al ingebouwd. Grote zwarte rookpluimen zijn tot in de wijde omgeving te zien. Gebouwen in de omgeving stonden te schudden op hun grondvesten van de zware klap.

84 miljoen Facebook-gebruikers

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg had woensdag nog gesproken over de lancering tijdens een bezoek aan Nigeria. Facebook heeft ten zuiden van de Sahara ongeveer 84 miljoen gebruikers. De toegang tot internet is niet overal even goed. Daarom wil Facebook er provider worden.

Al eerder kwam Facebook met Facebook Lite om gebruikers met een trage verbinding toch toegang te geven. Ook werkt het bedrijf aan drones op zonne-energie, die net als de satelliet de verbinding in dunbevolkte gebieden zonder de noodzakelijke infrastructuur moet verbeteren.

Naar Mars

SpaceX is het belangrijkste commerciële ruimtevaartbedrijf. De oprichter is Elon Musk, de man achter PayPal en Tesla. SpaceX brengt tegen betaling satellieten in een baan rond de aarde. Daarnaast brengt het bedrijf voorraden naar het internationale ruimtestation ISS. De company wil in de komende jaren ook bemande vluchten gaan uitvoeren. Op den duur wil het bedrijf zelfs mensen naar Mars brengen.

De explosie is een nieuwe tegenslag voor het bedrijf. In januari viel vlak voor een lancering een raket om. Ook werden lancering regelmatig uitgesteld door problemen. SpaceX wil raketten heelhuids laten landen op aarde, zodat ze kunnen worden hergebruikt.

Breaking: SpaceX's Falcon 9 explodes on Florida launch pad https://t.co/u2CUEhblTF pic.twitter.com/3OdsUA6wOk— The Verge (@verge) September 1, 2016 URGENT: Explosion Hits SpaceX Rocket Launch Site In Cape Canaveral - https://t.co/M6Vc7rWHEf pic.twitter.com/TlfVU81pcv— Breaking911 (@Breaking911) September 1, 2016 Explosion from #SpaceX rocket can be seen on radar. pic.twitter.com/Bu7NYmz9zo— Matt Reagan (@reaganmatt) September 1, 2016