Nieuws/Buitenland
1277493
Buitenland

Nieuwe onlusten in hoofdstad Gabon

=

=

LIBREVILLE - In de Gabonese hoofdstad Libreville zijn donderdag nieuwe onlusten uitgebroken na de omstreden nipte verkiezingsoverwinning van president Ali Bongo. In de wijk Nkembo raakten veiligheidstroepen slaags met betogers en klonken explosies en schoten, meldden ooggetuigen. Zeker drie mensen zijn omgekomen en honderden mensen zijn gearresteerd.

=

=

In zeker negen verschillende wijken in Libreville waren rellen, zeiden twee ooggetuigen en een bron bij de politie. Minister van Binnenlandse Zaken Moubelet Boubeya sprak van 1100 arrestaties.

Eerder werd het hoofdkantoor van de partij van de Gabonese oppositieleider Jean Ping door de presidentiële garde aangevallen. Daarbij vielen twee doden en zestien gewonden, berichtte Ping volgens Radio France Inter. Een regeringswoordvoerder zei dat de aanval was gericht tegen 'criminelen' die woensdagavond het parlementsgebouw in brand hadden gestoken.

Het geweld in de West-Afrikaanse staat brak uit nadat de huidige president Ali Bongo nipt tot winnaar van de verkiezingen was uitgeroepen. Volgens de oppositie is met de uitslag geknoeid. Ping heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd om de bevolking te behoeden voor een ,,schurkenstaat''.

Frankrijk heeft de partijen in Gabon opgeroepen uiterste terughoudendheid te betrachten. ,,Binnen het kader van een politiek proces is er geen ruimte voor geweld'', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault.

Ali Bongo volgde in 2009 zijn vader Omar Bongo op, die sinds 1967 over het land regeerde.