Nieuws/Buitenland
1277502
Buitenland

Voorrang voor nazaat slaaf

Wel voorrang, geen beurs voor nazaten van slaven.

Wel voorrang, geen beurs voor nazaten van slaven.

WASHINGTON - De Georgetown Universiteit in de Amerikaanse hoofdstad Washington gaat voorrang geven aan de nakomelingen van slaven die gehouden werden door de universiteit of waarvan de universiteit anderszins heeft geprofiteerd.

Wel voorrang, geen beurs voor nazaten van slaven.

Wel voorrang, geen beurs voor nazaten van slaven.

De regeling gaat gepaard met excuses, de oprichting van een instituut ter bestudering van de slavernij in de VS en een slavernijmonument. Ook worden enkele gebouwen van de universiteit hernoemd, bijvoorbeeld naar een slaaf die door Georgetown is gehouden.

Veel Amerikaanse universiteiten hebben hun banden met de slavernij toegegeven en daar hun excuses voor aangeboden, maar een speciale regeling voor de nakomelingen van slaven is uniek. Criticasters wijzen er wel op dat het succes ervan valt of staat met hoe actief Georgetown naar de nazaten op zoek gaat.

Zuinig

Een van de nakomelingen van een slaaf die door Georgetown is gehouden, vindt het bovendien nogal zuinig van de universiteit dat de regeling niet voorziet in beurzen voor de nazaten. Ook is geen van de nakomelingen uitgenodigd voor de presentatie van de regeling. „Ze noemen ons familie. Ik kom uit New Orleans en als we daar een bijeenkomst hebben, wordt de familie uitgenodigd.”

De Georgetown Universiteit is in 1789 opgericht door de Jezuïeten. Vanaf het prille begin werden slaven ingezet, zowel op de campus als op de plantages van de katholieke orde in de staat Maryland.