Nieuws/Buitenland
1277514
Buitenland

Huidige behandeling ’onmenselijk’

Beieren heroverweegt methadonbeleid

MÜNCHEN - Beieren gaat het beleid voor de verstrekking van methadon aan verslaafde gevangenen evalueren en waar nodig aanpassen. De Duitse deelstaat reageert daarmee op een uitspraak van het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg. Dat vindt de huidige behandeling „onmenselijk”.

De autoriteiten moeten rekening houden met de gezondheidstoestand van gestraften en daarvoor onafhankelijke experts inschakelen.

De klacht was ingediend door een in 1955 geboren man, die vast zat in de penitentiaire inrichting van Kaisheim en al sinds zijn jeugdjaren afhankelijk was van heroïne. Hij was bovendien seropositief en besmet met hepatitis C. Deze doorgewinterde verslaafde werd in 2009 veroordeeld tot zes jaar cel wegens drugshandel. Hij werd overgeplaatst naar een kliniek om 'cold turkey' af te kicken maar moest, omdat hij stiekem methadon nam, terug naar de gevangenis. Daar kreeg hij zijn 'vertrouwde spul' niet meer voorgeschreven.

In Duitsland bepalen de gevangenisdirecties zelf of ze verslaafde bajesklanten methadon aanbieden. Dat heeft geleid tot een groot onderscheid in de verschillende deelstaten.