Nieuws/Binnenland
1277523
Binnenland

GroenLinks-raadslid uit fractie om Erdogan

GORINCHEM - Het GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir uit Gorinchem, die eerder in de media zijn steun uitsprak voor de AK-partij van Turkse president Recep Tayyip Erdogan, is uit de fractie gezet. ,,Steun aan de AK-partij staat diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks", aldus landelijk partijvoorzitter Marjolein Meijer donderdag in een verklaring.

In de Volkskrant vertelde Tekir begin vorige maand Erdogan te steunen. Dat was volgens GroenLinks aanleiding om ,,intensieve gesprekken" met het raadslid te voeren. In juli mislukte een militaire staatsgreep in Turkije. Daarna zijn er duizenden mensen opgepakt.

,,In die gesprekken bleek dat er met Ilhan geen overeenstemming kon worden bereikt hoe met de gevolgen daarvan (van zijn steun voor de AK-partij - red.) om te gaan. Dit maakt dat hij wat ons betreft niet verder kan functioneren als raadslid van GroenLinks", aldus de fractie van GroenLinks in Gorinchem. Tekir is uit de fractie gezet en gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen.

Tekir spreekt op Twitter tegen dat er ,,intensieve gesprekken'' zijn gevoerd. ,,Met stomheid geslagen. Zonder pardon, zonder fatsoenlijk gesprek, zonder hoor en wederhoor uit de fractie gezet. GroenLinks onwaardig!'', aldus Tekir.

Meteen na de uitlatingen van Tekir klonk harde kritiek van partijgenoten. De Amsterdamse fractievoorzitter Rutger Groot Wassink twitterde: ,,Je kunt nooit GroenLinkser en Erdogan-aanhanger zijn. Uitgesloten. Punt." En: ,,GroenLinks en Erdogan dienen kan alleen als je aan de meest extreme vorm van schizofrenie lijdt."