Nieuws/Buitenland
1277532
Buitenland

Helft Britten voor boerkaverbod

Niet alleen in Frankrijk houden de boerka en boerkini de gemoederen flink bezig. Ook in Groot-Brittannië leidt de verhullende klederdracht tot discussie. Ruim de helft van de Britten wil een boerkaverbod en iets minder dan de helft wil ook de strandvariant boerkini verbieden.

Dat blijkt donderdag uit een peiling van het Britse onderzoeksbureau YouGov onder 1.668 respondenten.

57 procent wil de boerka, het kledingstuk voor moslimvrouwen dat het lichaam inclusief aangezicht bedekt, laten verbieden. Maar 25 procent is tegen zo’n verbod. .

De boerkini leidt tot iets minder weerstand. Toch is 46 procent voorstander van een verbod op het badpak. 30 procent is tegen een een verbod.

Opvallend is dat vooral oudere Britten pleiten voor een verbod op beide kledingstukken. 78 procent van de 65-plussers is voor een boerkaverbod en 63 procent voor een boerkiniverbod. Bij jongere Britten, tussen de 18 tot 24 jaar, liggen die percentages beduidend lager. Respectievelijk 34 en 26 procent.

Ook in andere landen hield onderzoeksbureau YouGov een peiling over een boerkaverbod. In Duitsland is 62 procent voorstander van een boerkaverbod, tegenover 29 procent tegen. In de VS is 59 procent tegen een verbod en spreekt slechts 27 procent zich uit voor een ban op de boerka.

Er is in het Verenigd Koninkrijk momenteel geen wet die boerka’s verbiedt.