Nieuws/Binnenland
1277533
Binnenland

Achttien aangiftes van Turkse Amsterdammers

AMSTERDAM - Bij de politie zijn de afgelopen anderhalve maand achttien aangiftes binnengekomen van Turkse Amsterdammers nadat ze in hun stad zouden zijn bedreigd of geïntimideerd na de mislukte staatsgreep in hun land van herkomst. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad.

Volgens de burgemeester ,,barst het van de verwensingen, maar dat is iets waar politie en justitie weinig mee kunnen''. Voor een strafbaar feit moet sprake zijn van bedreiging of intimidatie, zei Van der Laan. Hij vond het aantal aangiften nog meevallen, zo reageerde hij na de zorgen die raadsleden over de situatie uitten. De gevolgen van de staatsgreep zijn volgens hem in ,,alle straten van alle hoofdsteden goed te merken''. ,,Ook in Amsterdam.'' Overigens zei hij het idee te hebben dat het in de hoofdstad een stuk rustiger is dan in Rotterdam en Deventer. ,,Ik heb ook geen brief gehad van de consul.''

Eerder op de dag zei wethouder Simone Kukenheim (onderwijs) dat er minimaal 150 leerlingen deze week niet naar een basisschool zijn gegaan omdat ze te maken hebben met intimidatie en pesterijen als gevolg van de Turkse spanningen. Over het middelbaar onderwijs is het aantal leerlingen dat thuis blijft nog lastig te zeggen, omdat die net zijn begonnen.

De gemeente zet extra leerplichtambtenaren in om het gesprek aan te gaan met ouders die scholieren thuis houden. Ook is er een coördinatiepunt waar hulp wordt geboden om kinderen over te plaatsen.