Nieuws
1277555
Nieuws

Dijsselbloem zelf met woekerpolis het schip in

Dijsselbloem

Dijsselbloem

AMSTERDAM - Minister Jeroen Dijsselbloem is een van de talloze Nederlanders die met een woekerpolis het schip in zijn gegaan.

Dijsselbloem

Dijsselbloem

Dat verklaarde de bewindsman donderdag op een congres over ethiek en integriteit in de financiële sector aan de Amsterdamse Zuidas.

„Ik ben ook een gemiddelde consument. Ook ik heb ooit een woekerpolis aangeschaft”, reageerde Dijsselbloem op een vraag of hij zich het nog altijd grote maatschappelijke wantrouwen in de financiële wereld kan voorstellen.

De minister staat zich het moment waarop hij het schip in ging met het financiële wanproduct nog levendig voor de geest: „Het was bij mijn eerste werkgever, waar gezegd werd dat het een hartstikke mooi product was. Ik herinner mij de polis met het grafiekje over de opbrengsten nog goed. Laatst heb ik mij laten uitbetalen. Afgerekend met de fiscus bleek er niets van over.”

Fout

Dijsselbloem noemde zijn eigen ervaring als voorbeeld hoe bankiers en andere financiële specialisten soms, al dan niet bewust, misbruik maken van hun kennisvoorsprong tegenover hun klanten.

„Ik kan het wel trekken. Maar voor anderen was een woekerpolis onderdeel van hun pensioenpotje. Er zijn tegen de zeven miljoen woekerpolissen verkocht. In de sector kan wel individueel gezegd worden: ‘Ik heb niets fout gedaan’. Maar er is iets fout gegaan. Dit soort dossier zo snel mogelijk en ruimhartig achter ons laten is de enige weg om vertrouwen te herstellen.”